Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Duscha var tredje minut gratis

http://www.klimatsmart.se/images/news/ekologiskabyggvaruhuset_varmevaxlare_dusch_213x320.jpg

När vi duschar går stora mängder energi till spillo. Att återvinna värmen ur avloppsvattnet med dessa enkla, geniala uppfinningar är extremt kostnadseffektivt. Tidigare har detta inte varit möjligt på villor och enskilda hushåll eftersom denna typ av produkter otroligt nog faktiskt inte har funnits på den svenska marknaden. Det fina med dessa är bland annat att det inte ens behövs någon elektricitet för att driva värmeväxlingen. Varmt avloppsvatten och kallt färskvatten är det enda som krävs. Dessa två mycket effektiva värmeväxlare arbetar i det tysta, år efter år helt utan rörliga delar. Den ena är en liten duschvärmeväxlare (som värmer kallvattnet) från Sakal i Tjeckien för lös placering under en duschkabin eller badkar, och den andra är en avloppsvärmeväxlare (som värmer både kall- och varmvattnet) från Renewability i Kanada för fast montering som "sväljer" hela husets avloppsvatten. Båda värmeväxlarna är i det närmaste servicefria och monteras mycket enkelt, framför allt duschvärmeväxlaren som placeras löst. De flesta monterar den själva på en timme. Vid återvinning av värme brukar man tala om verkningsgrad, vilket är ett mått på hur stor del av värmen i avloppsvattnet som överförs till färskvattnet. Verkningsgraden är inte helt enkel att jämföra eftersom den påverkas av ett flertal faktorer som bland annat temperaturskillnader, förluster i avloppssystemet, hur länge man duschar, vattenflöde med mera. Ju fler som duschar ofta och länge desto snabbare återbetalar sig investeringen. Har man duschkabin eller badkar som man duschar i är den lilla duschvärmeväxlaren lämpligast eftersom den är så lättmonterad. Den har dock sämre verkningsgrad än avloppsvärmeväxlaren. Har man duschhörn är det effektivast att använda den stora avloppsvärmeväxlaren för fast installation, och man kan då också återvinna värmen från flera duschar i tex en villa eller ett flerbostadshus. Observera att badvatten inte kan värmeåtervinnas eftersom fyllning och tömning av badkaret inte sker samtidigt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Duscha var tredje minut gratis

2010-01-18
Duschvärmeväxlare
När vi duschar går stora mängder energi till spillo. Att återvinna värmen ur avloppsvattnet med dessa enkla, geniala uppfinningar är extremt kostnadseffektivt.

Tidigare har detta inte varit möjligt på villor och enskilda hushåll eftersom denna typ av produkter otroligt nog faktiskt inte har funnits på den svenska marknaden. Det fina med dessa är bland annat att det inte ens behövs någon elektricitet för att driva värmeväxlingen. Varmt avloppsvatten och kallt färskvatten är det enda som krävs.

Dessa två mycket effektiva värmeväxlare arbetar i det tysta, år efter år helt utan rörliga delar. Den ena är en liten duschvärmeväxlare (som värmer kallvattnet) från Sakal i Tjeckien för lös placering under en duschkabin eller badkar, och den andra är en avloppsvärmeväxlare (som värmer både kall- och varmvattnet) från Renewability i Kanada för fast montering som "sväljer" hela husets avloppsvatten.

Båda värmeväxlarna är i det närmaste servicefria och monteras mycket enkelt, framför allt duschvärmeväxlaren som placeras löst. De flesta monterar den själva på en timme. Vid återvinning av värme brukar man tala om verkningsgrad, vilket är ett mått på hur stor del av värmen i avloppsvattnet som överförs till färskvattnet. Verkningsgraden är inte helt enkel att jämföra eftersom den påverkas av ett flertal faktorer som bland annat temperaturskillnader, förluster i avloppssystemet, hur länge man duschar, vattenflöde med mera. Ju fler som duschar ofta och länge desto snabbare återbetalar sig investeringen.

Har man duschkabin eller badkar som man duschar i är den lilla duschvärmeväxlaren lämpligast eftersom den är så lättmonterad. Den har dock sämre verkningsgrad än avloppsvärmeväxlaren. Har man duschhörn är det effektivast att använda den stora avloppsvärmeväxlaren för fast installation, och man kan då också återvinna värmen från flera duschar i tex en villa eller ett flerbostadshus. Observera att badvatten inte kan värmeåtervinnas eftersom fyllning och tömning av badkaret inte sker samtidigt.


För ytterligare information om produkten, besök nätbutiken på www.ekologiskabyggvaruhuset.se/
Foto: Ekologiska Byggvaruhuset

Senaste nyheter