Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Handeln med digitala kvitton dröjer

http://www.klimatsmart.se/images/news/koala125x97.jpg

Närmast obemärkt har det alldeles nyligen skett en digital revolution på kvittoområdet. Dels har nya avancerade lösningar för digitala kvitton lanserats, dels har skattemyndigheterna äntligen släppt kravet på papperskvitton och godkänner numera digitala kvitton. Men handeln släpar benen efter sig och fortsätter att spotta ut sig de miljöfientliga och giftiga papperskvitton som nästan ingen längre vill ha. Skatteverket har äntligen godkänt digitala kvitton i handeln efter en lång tids vånda. Kruxet för skattemyndigheterna har hela tiden varit rädslan för ökat fusk och minskade skatteintäkter om papperskvittot försvann. Men man känner nu sådan tillförsikt för de tekniska lösningar som presenterats av mjukvaruutvecklare av digitala kvittolösningar och butikskassasystem att man accepterar digitala kvitton i handeln, utan krav på papperskvitto, så länge det går att göra en s k kvittokontroll. Sådana lösningar finns redan. Och de är efterfraktade. Undersökningar visar att folk vill kunna spara kvitton på nätet eller mobilen. Man tappar aldrig bort dem och kan komma åt dem när man vill och behöver. Kontrollen över inköpen blir bättre och säkerheten likaså vid exempelvis garanti- och försäkringsärenden. Argumenten mot papperskvitton är många, och starka. De 1,4 miljarder papperskvitton som trycks ut i Sverige varje år kräver en avverkning av 60 000 träd. De flesta av dessa kvitton åker i soporna närmast omedelbart. Dessa kvitton är inte heller återvinningsbara. Det många inte känner till är att dessa papperskvitton dessutom är giftiga. Konsumenter och butikspersonal tar i ämnet Bisfenol A dagligen. Bisfenol A är ett farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande ämne. Så varför dröjer nu handeln med att införa digitala kvitton? Det kan ju knappast komma som en överraskning att ämnet Bisfenol A är farligt eller att digitala kvitton numera är godkända av Skatteverket? Eller att kunderna nobbar papperskvittot eller slänger det omedelbart? Eller att de inte går att återvinna? Branschorganisationen Svensk Handel påstår på sin hemsida att ”miljöfrågorna har stor betydelse för handelsföretagen” och att man ”prioriterar ett producentansvar för förpackningar m m”. Men att de egna medlemsföretagen dagligen spottar ur sig 380 miljoner oönskade, icke återvinningsbara och giftiga kvitton verkar inte spela någon större roll. Kan vi få en folkrörelse och ett opinionstryck på handeln att börja erbjuda oss konsumenter digitala kvitton istället för papperskvitton så vore det en av decenniets största miljöframgångar. Debattartikel skriven av Stefan Norman, miljöexpert (inom vattenteknik), 076-028 68 90.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Handeln med digitala kvitton dröjer

2012-05-30
Närmast obemärkt har det alldeles nyligen skett en digital revolution på kvittoområdet. Dels har nya avancerade lösningar för digitala kvitton lanserats, dels har skattemyndigheterna äntligen släppt kravet på papperskvitton och godkänner numera digitala kvitton. Men handeln släpar benen efter sig och fortsätter att spotta ut sig de miljöfientliga och giftiga papperskvitton som nästan ingen längre vill ha.

Skatteverket har äntligen godkänt digitala kvitton i handeln efter en lång tids vånda. Kruxet för skattemyndigheterna har hela tiden varit rädslan för ökat fusk och minskade skatteintäkter om papperskvittot försvann. Men man känner nu sådan tillförsikt för de tekniska lösningar som presenterats av mjukvaruutvecklare av digitala kvittolösningar och butikskassasystem att man accepterar digitala kvitton i handeln, utan krav på papperskvitto, så länge det går att göra en s k kvittokontroll.

Sådana lösningar finns redan. Och de är efterfraktade. Undersökningar visar att folk vill kunna spara kvitton på nätet eller mobilen. Man tappar aldrig bort dem och kan komma åt dem när man vill och behöver. Kontrollen över inköpen blir bättre och säkerheten likaså vid exempelvis garanti- och försäkringsärenden.

Argumenten mot papperskvitton är många, och starka. De 1,4 miljarder papperskvitton som trycks ut i Sverige varje år kräver en avverkning av 60 000 träd. De flesta av dessa kvitton åker i soporna närmast omedelbart. Dessa kvitton är inte heller återvinningsbara.

Det många inte känner till är att dessa papperskvitton dessutom är giftiga. Konsumenter och butikspersonal tar i ämnet Bisfenol A dagligen. Bisfenol A är ett farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande ämne.

Så varför dröjer nu handeln med att införa digitala kvitton? Det kan ju knappast komma som en överraskning att ämnet Bisfenol A är farligt eller att digitala kvitton numera är godkända av Skatteverket? Eller att kunderna nobbar papperskvittot eller slänger det omedelbart? Eller att de inte går att återvinna?

Branschorganisationen Svensk Handel påstår på sin hemsida att ”miljöfrågorna har stor betydelse för handelsföretagen” och att man ”prioriterar ett producentansvar för förpackningar m m”. Men att de egna medlemsföretagen dagligen spottar ur sig 380 miljoner oönskade, icke återvinningsbara och giftiga kvitton verkar inte spela någon större roll.

Kan vi få en folkrörelse och ett opinionstryck på handeln att börja erbjuda oss konsumenter digitala kvitton istället för papperskvitton så vore det en av decenniets största miljöframgångar.

Debattartikel skriven av Stefan Norman, miljöexpert (inom vattenteknik), 076-028 68 90.
Källa: Koala System

Senaste nyheter