Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hällebräcka, en hotad växt vi ska värna

http://www.klimatsmart.se/images/news/hallebracka250x164.jpg

I år är det internationella året för biologisk mångfald. Örebro fick den lilla växten hällebräcka när regeringen uppmanar alla landets kommuner att värna varsin hotad art extra mycket. Örebro har nyligen skapat ett nytt naturreservat vid Nasta marmorbrott, som ligger nordväst om Glanshammar – just för att skydda hällebräckan. Den fridlysta och hotade växten finns på kalkhällar runt marmorbrottet och på soliga marker i närheten. Hällebräckan finns endast i Sverige och Norge, vilket innebär att våra länder har ett särskilt stort ansvar att bevara arten. – Nasta marmorbrott är ett område med stora natur- och kulturvärden, säger Malin Björk, ekolog på Örebro kommun. Där finns kalkrika hällmarker, torrängar och lövskogar runt det vattenfyllda marmorbrottet. Naturreservatet är nu en fredad zon där hällebräckan kan säkras på lång sikt. – Där finns också många andra intressanta och värdefulla arter, till exempel fältgentiana, jungfrulin, strandbräsma och större vattensalamander. Naturreservatet ingår i ett 12,2 hektar stort område som pekats ut som skyddsvärt på grund av sina speciella växter och djur. Området består av kalkbarrskog och har skyddats för sin värdefulla flora. Skötseln av naturreservatet inriktas nu på att öka de biologiska värdena och leda till ett stort inslag av död ved och gamla grova lövträd. Stiftelsen Hopajola har bidragit till att Örebro kommun kunde köpa in området för att skydda det. Under det internationella året för biologisk mångfald har regeringen kontaktat alla landets kommuner och uppmanat dem att värna en hotad art extra mycket. I Örebro län är det, förutom hällebräcka, bland annat mosippa (Askersund), flodpärlmussla (Lekeberg) och asknätfjäril (Lindesberg) som får särskild uppmärksamhet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hällebräcka, en hotad växt vi ska värna

2010-06-10
Hällebräcka
I år är det internationella året för biologisk mångfald. Örebro fick den lilla växten hällebräcka när regeringen uppmanar alla landets kommuner att värna varsin hotad art extra mycket.

Örebro har nyligen skapat ett nytt naturreservat vid Nasta marmorbrott, som ligger nordväst om Glanshammar – just för att skydda hällebräckan. Den fridlysta och hotade växten finns på kalkhällar runt marmorbrottet och på soliga marker i närheten. Hällebräckan finns endast i Sverige och Norge, vilket innebär att våra länder har ett särskilt stort ansvar att bevara arten.

– Nasta marmorbrott är ett område med stora natur- och kulturvärden, säger Malin Björk, ekolog på Örebro kommun. Där finns kalkrika hällmarker, torrängar och lövskogar runt det vattenfyllda marmorbrottet.

Naturreservatet är nu en fredad zon där hällebräckan kan säkras på lång sikt.
– Där finns också många andra intressanta och värdefulla arter, till exempel fältgentiana, jungfrulin, strandbräsma och större vattensalamander.

Naturreservatet ingår i ett 12,2 hektar stort område som pekats ut som skyddsvärt på grund av sina speciella växter och djur. Området består av kalkbarrskog och har skyddats för sin värdefulla flora. Skötseln av naturreservatet inriktas nu på att öka de biologiska värdena och leda till ett stort inslag av död ved och gamla grova lövträd.

Stiftelsen Hopajola har bidragit till att Örebro kommun kunde köpa in området för att skydda det.

Under det internationella året för biologisk mångfald har regeringen kontaktat alla landets kommuner och uppmanat dem att värna en hotad art extra mycket. I Örebro län är det, förutom hällebräcka, bland annat mosippa (Askersund), flodpärlmussla (Lekeberg) och asknätfjäril (Lindesberg) som får särskild uppmärksamhet.

Läs mer om det internationella året för biologisk mångfald. Där finns bland annat alla kommuners hotade arter listade. www.naturensar.se/
Foto: Daniel Gustafson/Örebro kommun

Senaste nyheter