Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbar vattenkraft - Bullerforsen återskapas

http://www.klimatsmart.se/images/news/telge-bullerforsen250x183.jpg

Det här skriver jag från stugan på Kolgårdens camping i Vilhelmina, en varm och vacker sommarkväll med utsikt över Volgsjön, en del av Ångermanälven. Jag är här tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna för att besöka en annan del av älven, Bullerforsen, där vi tillsammans har genomfört ett projekt för att återskapa den biologiska mångfalden som på grund av regleringen av älven har minskat i vissa delar. Vi gillar ju vattenkraften för att den ger förnybar energi och bidrar till ett bättre klimat, men om man inte tar hänsyn till miljöpåverkan kan den få negativ inverkan på växt- och djurlivet. Därför har vi bl a varit delaktiga i ett arbete med att inventera mellersta delen av Ångermanälven. Det resulterade i en rapport med över 266 möjliga åtgärder för att förbättra för djur och natur där 111 förslag inte påverkar elproduktionen; Ångermanälvsprojektet – förslag till miljöförbättrande åtgärder i mellersta Ångermanälven och nedre Fjällsjöälven. Det projekt vi besökt handlar om ett av dessa 111 förbättringsförslag. Äntligen har vi med hjälp av Vilhelmina Model Forest återställt en torrfåra där vi bland annat har grävt och flyttat sten för att vattnet ska kunna rinna till och djur och växter ska komma tillbaka. Och det kan gå fort. Redan nu har man kunnat se fiskstim och yngel på platsen och troligtvis redan efter sommaren kommer vi att kunna se mer fisk i området. Det gillar vi, både för klimatet och miljön. Vi försöker med detta projekt statuera ett exempel på vad kraftbolagen själva med enkla medel skulle kunna göra, utan att påverka elproduktionen, för att återskapa naturliga miljöer där harren och öringen frodas och växter trivs. Så nu ser vi fram emot att lämna över stafettpinnen till kraftbolagen för att se till att åtgärda de resterande 110 förslagen. Vad väntar man på? /Fru Watt, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbar vattenkraft - Bullerforsen återskapas

2016-06-08
Vattenmiljön i Bullerforsen ska återskapas
Det här skriver jag från stugan på Kolgårdens camping i Vilhelmina, en varm och vacker sommarkväll med utsikt över Volgsjön, en del av Ångermanälven.

Jag är här tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Älvräddarna för att besöka en annan del av älven, Bullerforsen, där vi tillsammans har genomfört ett projekt för att återskapa den biologiska mångfalden som på grund av regleringen av älven har minskat i vissa delar.

Vi gillar ju vattenkraften för att den ger förnybar energi och bidrar till ett bättre klimat, men om man inte tar hänsyn till miljöpåverkan kan den få negativ inverkan på växt- och djurlivet. Därför har vi bl a varit delaktiga i ett arbete med att inventera mellersta delen av Ångermanälven. Det resulterade i en rapport med över 266 möjliga åtgärder för att förbättra för djur och natur där 111 förslag inte påverkar elproduktionen; Ångermanälvsprojektet – förslag till miljöförbättrande åtgärder i mellersta Ångermanälven och nedre Fjällsjöälven.

Det projekt vi besökt handlar om ett av dessa 111 förbättringsförslag. Äntligen har vi med hjälp av Vilhelmina Model Forest återställt en torrfåra där vi bland annat har grävt och flyttat sten för att vattnet ska kunna rinna till och djur och växter ska komma tillbaka. Och det kan gå fort. Redan nu har man kunnat se fiskstim och yngel på platsen och troligtvis redan efter sommaren kommer vi att kunna se mer fisk i området. Det gillar vi, både för klimatet och miljön.

Vi försöker med detta projekt statuera ett exempel på vad kraftbolagen själva med enkla medel skulle kunna göra, utan att påverka elproduktionen, för att återskapa naturliga miljöer där harren och öringen frodas och växter trivs.

Så nu ser vi fram emot att lämna över stafettpinnen till kraftbolagen för att se till att åtgärda de resterande 110 förslagen. Vad väntar man på?

/Fru Watt, Telge Energi

Senaste nyheter