Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbar energi från grenar, toppar och stubbar kan nästan fördubblas

http://www.klimatsmart.se/images/news/

Uttaget av avverkningsrester från skogsbruket kan öka markant, visar många års samlad forskning. Men det förutsätter att vi tar fortsatt hänsyn till skog och miljö. Då kan andelen förnybar skogsråvara öka ytterligare i Sveriges energimix. Vid avverkning av skogsbrukets huvudprodukter, timmer och massaved, tar man även tillvara på grenar och toppar, så kallad grot samt stubbar för att producera el och fjärrvärme. Dessa primära skogsbränslen utgör en växande andel av Sveriges energiförsörjning. Energimyndigheten har under lång tid finansierat forskning om miljökonsekvenser kring skogsbränsle och hur ett mer omfattande uttag av skogsbränslen påverkar förutsättningarna att nå klimat, miljö-, och produktionsmål. Hur mycket grot och stubbar som kan tas ut varierar mellan olika skogar. Forskarna inom programmet Uthållig tillförsel och förädling av biobränslen bedömer att drygt en tredjedel av all tillgänglig grot kan användas som energiråvara. På samma sätt kan man i nuläget ta ut stubbar från cirka en tiondel av alla avverkade skogsbestånd. Men forskarnas bedömning om hållbar stubbskörd är försiktigt gjord eftersom mer forskning behövs på området. – Forskarnas bedömningar kan innebära att vi kan gå från ca 14 TWh till 24 TWh skogsbränsle per år, mest grot, utan att arbetet med miljö- och produktionsmål försvåras. Men det förutsätter en ökad hänsyn till skog och miljö genom en rad anpassningar och åtgärder i skogsbruket, säger Anna Lundborg, handläggare på Energimyndigheten. Även om ett ökat uttag av skogsbränslen är bra för klimatet på lång sikt, är det viktigt att skogens resurser används på ett hållbart sätt. Forskarna har undersökt konsekvenser av skogsbränsleuttag med fokus på Sveriges miljökvalitetsmål liksom vilken hänsyn som ska visas och vilka åtgärder som är lämpliga. Det är främst målen om biologisk mångfald, försurning, övergödning och giftfri miljö som är berörda vid uttag av skogsbränsle. Inom forskningsprogrammet har man även tagit hänsyn till skogsbrukets egna produktions- och miljömål. Resultaten från forskningsprogrammet är ett viktigt underlag för utformning av Skogsstyrelsens rekommendationer för skogsbränsleuttag och kompensationsgödsling. Forskningsresultaten beskrivs närmare i Energimyndighetens publikation Mer skogsbränslen, så påverkar det skog och miljö som finns att ladda ner eller beställa i Energimyndighetens webbshop. För mer information, kontakta: Anna Lundborg, anna.lundborg@energimyndigheten.se, telefon 016-544 21 10

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbar energi från grenar, toppar och stubbar kan nästan fördubblas

2013-09-17
Uttaget av avverkningsrester från skogsbruket kan öka markant, visar många års samlad forskning. Men det förutsätter att vi tar fortsatt hänsyn till skog och miljö. Då kan andelen förnybar skogsråvara öka ytterligare i Sveriges energimix.

Vid avverkning av skogsbrukets huvudprodukter, timmer och massaved, tar man även tillvara på grenar och toppar, så kallad grot samt stubbar för att producera el och fjärrvärme. Dessa primära skogsbränslen utgör en växande andel av Sveriges energiförsörjning.

Energimyndigheten har under lång tid finansierat forskning om miljökonsekvenser kring skogsbränsle och hur ett mer omfattande uttag av skogsbränslen påverkar förutsättningarna att nå klimat, miljö-, och produktionsmål.

Hur mycket grot och stubbar som kan tas ut varierar mellan olika skogar. Forskarna inom programmet Uthållig tillförsel och förädling av biobränslen bedömer att drygt en tredjedel av all tillgänglig grot kan användas som energiråvara. På samma sätt kan man i nuläget ta ut stubbar från cirka en tiondel av alla avverkade skogsbestånd. Men forskarnas bedömning om hållbar stubbskörd är försiktigt gjord eftersom mer forskning behövs på området.

– Forskarnas bedömningar kan innebära att vi kan gå från ca 14 TWh till 24 TWh skogsbränsle per år, mest grot, utan att arbetet med miljö- och produktionsmål försvåras. Men det förutsätter en ökad hänsyn till skog och miljö genom en rad anpassningar och åtgärder i skogsbruket, säger Anna Lundborg, handläggare på Energimyndigheten.

Även om ett ökat uttag av skogsbränslen är bra för klimatet på lång sikt, är det viktigt att skogens resurser används på ett hållbart sätt. Forskarna har undersökt konsekvenser av skogsbränsleuttag med fokus på Sveriges miljökvalitetsmål liksom vilken hänsyn som ska visas och vilka åtgärder som är lämpliga. Det är främst målen om biologisk mångfald, försurning, övergödning och giftfri miljö som är berörda vid uttag av skogsbränsle. Inom forskningsprogrammet har man även tagit hänsyn till skogsbrukets egna produktions- och miljömål.

Resultaten från forskningsprogrammet är ett viktigt underlag för utformning av Skogsstyrelsens rekommendationer för skogsbränsleuttag och kompensationsgödsling.

Forskningsresultaten beskrivs närmare i Energimyndighetens publikation Mer skogsbränslen, så påverkar det skog och miljö som finns att ladda ner eller beställa i Energimyndighetens webbshop.

För mer information, kontakta:
Anna Lundborg, anna.lundborg@energimyndigheten.se, telefon 016-544 21 10

Senaste nyheter