Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges största Klädbytardag lördag 1 april

http://www.klimatsmart.se/images/news/snf-kladbytardagen250x148.jpg

Lördagen den 1 april är det dags för Naturskyddsföreningens arrangemang Sveriges största Klädbytardag. Det är åttonde året i rad och Klädbytardagen har också spridit sig till Norge och Danmark. Allt fler deltagare vill förena miljönytta, mode och smart ekonomi. Trots fulla garderober shoppar vi svenskar allt mer kläder och textil, 2014 i genomsnitt 13 kilo per person. Samtidigt kastade var och en åtta kilo textil i soppåsen. För att tillverka kläder krävs mycket vatten, kemikalier och energi, både vid odling av bomull och i textilfabriken. För varje par jeans används totalt cirka 10 000 liter vatten. – Varje år blir det fler och fler som förlänger klädernas liv och gör ett bra val för miljön. Det är dessutom både roligt och enkelt att förnya garderoben på Klädbytardagen. Det är roligt att vi lyckats skapa den här traditionen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Naturskyddsföreningen hoppas på nya rekord med cirka 120 planerade arrangemang. På flera platser arrangeras Klädbytardagen tillsammans med kommunen och Avfall Sverige, branschorganisation som arbetar för att förebygga avfall och ser till att avfall tas om hand och återvinns. – Det är roligt att vi kan fortsätta det här samarbetet med Naturskyddsföreningen. Att återanvända kläder genom Klädbytardagen eller insamlingar och att laga, låna och ändra är mycket bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige. Klädbytardagen har blivit tradition och en del i den heta och fortsatt växande miljötrenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar. En nyhet i år är att Boomerang, som första butik för nya kläder, ansluter sig. Begagnade Boomerangkläder kan lämnas in och bytas i PK-huset i Stockholm. Företaget samlar sedan 2009 in Boomerangplagg som säljs som second hand märkt med Bra Miljöval. – Vi hoppas nu att fler klädföretag följer efter och anordnar Klädbytardagen, säger Jessica Andréason, projektledare. Klädbytardagen 2017 • Arrangemang på cirka 120 platser i Sverige, samt i Norge och Danmark • Här hittar du platser och kontaktpersoner till årets klädbytardag i Sverige >> För mer information kontakta: - Jessica Andréason, projektledare för Klädbytardagen, Naturskyddsföreningen, 073 944 99 10 - Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef, Avfall Sverige, 070 662 61 28

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges största Klädbytardag lördag 1 april

2017-03-30
Klädbytardag lördag 1 april 2017
Lördagen den 1 april är det dags för Naturskyddsföreningens arrangemang Sveriges största Klädbytardag. Det är åttonde året i rad och Klädbytardagen har också spridit sig till Norge och Danmark. Allt fler deltagare vill förena miljönytta, mode och smart ekonomi.

Trots fulla garderober shoppar vi svenskar allt mer kläder och textil, 2014 i genomsnitt 13 kilo per person. Samtidigt kastade var och en åtta kilo textil i soppåsen. För att tillverka kläder krävs mycket vatten, kemikalier och energi, både vid odling av bomull och i textilfabriken. För varje par jeans används totalt cirka 10 000 liter vatten.

– Varje år blir det fler och fler som förlänger klädernas liv och gör ett bra val för miljön. Det är dessutom både roligt och enkelt att förnya garderoben på Klädbytardagen. Det är roligt att vi lyckats skapa den här traditionen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Naturskyddsföreningen hoppas på nya rekord med cirka 120 planerade arrangemang. På flera platser arrangeras Klädbytardagen tillsammans med kommunen och Avfall Sverige, branschorganisation som arbetar för att förebygga avfall och ser till att avfall tas om hand och återvinns.

– Det är roligt att vi kan fortsätta det här samarbetet med Naturskyddsföreningen. Att återanvända kläder genom Klädbytardagen eller insamlingar och att laga, låna och ändra är mycket bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige.

Klädbytardagen har blivit tradition och en del i den heta och fortsatt växande miljötrenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar. En nyhet i år är att Boomerang, som första butik för nya kläder, ansluter sig. Begagnade Boomerangkläder kan lämnas in och bytas i PK-huset i Stockholm. Företaget samlar sedan 2009 in Boomerangplagg som säljs som second hand märkt med Bra Miljöval.

– Vi hoppas nu att fler klädföretag följer efter och anordnar Klädbytardagen, säger Jessica Andréason, projektledare.

Klädbytardagen 2017
• Arrangemang på cirka 120 platser i Sverige, samt i Norge och Danmark
• Här hittar du platser och kontaktpersoner till årets klädbytardag i Sverige >>

För mer information kontakta:
- Jessica Andréason, projektledare för Klädbytardagen, Naturskyddsföreningen, 073 944 99 10
- Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef, Avfall Sverige, 070 662 61 28

Senaste nyheter