Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Grön el blir ett krav för all KRAV-märkt produktion

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav205x140.jpg

Alla företag med KRAV-certifierad produktion ska börja använda förnybar el. Det är en av de nya regler som publicerades på KRAVs webbplats 1 juli. KRAV arbetar kontinuerligt med att förbättra de regler som finns för KRAV-certifierad produktion. Ibland innebär det helt nya regler och ibland endast förtydliganden av existerande regler. Under förra året har flera regelarbetsgrupper, i samarbete med aktörer inom branschen, tagit fram underlag till de nya regler som publiceras på webbplatsen idag. – En viktig regeländring som införs är att alla företag med KRAV-certifierad produktion ska gå över till avtal med förnybar el, så kallad grön el. Tidigare har det endast gällt KRAV-certifierade lantbruk och butiker, nu gäller det alla, säger Lars Hällbom, Regelchef KRAV. Andra exempel på nya eller förtydligade regler, med kommentar: Socialt ansvar: Den här regelskrivningen har förtydligats. Nu ska utvalda delar av svensk arbetsrättslagstiftning kontrolleras utifrån ett riskperspektiv. Exempel på förtydligade regler är anställningsavtal, lön och övertid. Regler om socialt ansvar för företag i utlandet som tillverkar produkter som importeras berörs inte av dessa regler, utan ska följa reglerna om socialt ansvar i kapitel 16 som kommer att ses över under nästa år. GMO: I reglerna förtydligar KRAV att vi är emot all användning av GMO. Samtidigt stärker vi kraven på kontroll och analys av oavsiktlig inblandning av GMO i foder och livsmedel. Det innebär att vi inför ett gränsvärde om 0,1 procent, vilken är detektionsgränsen. Förpackningar: En ny regel där vi inför förbud mot PVC i förpackningar (införs januari 2017). Och i en ny bilaga anges 52 ämnen från Kemikaliesekretariatets SIN-lista som kan förekomma i förpackningar. Vi hoppas att detta kommer att förenkla för våra producenter så att det blir lättare att undvika dessa ämnen. De förtydligade och nya reglerna har KRAV tagit fram tillsammans med experter och företrädare från olika aktörer inom livsmedelsbranschen, till exempel förädlingsföretag, importörer och livsmedelshandel. De publiceras 1:a juli 2014 på webbplatsen och bör gälla den första januari 2015. Kontakt: Lars Hällbom, Regelchef, KRAV, 018 17 45 17

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Grön el blir ett krav för all KRAV-märkt produktion

2014-07-08
Alla företag med KRAV-certifierad produktion ska börja använda förnybar el. Det är en av de nya regler som publicerades på KRAVs webbplats 1 juli.

KRAV arbetar kontinuerligt med att förbättra de regler som finns för KRAV-certifierad produktion. Ibland innebär det helt nya regler och ibland endast förtydliganden av existerande regler. Under förra året har flera regelarbetsgrupper, i samarbete med aktörer inom branschen, tagit fram underlag till de nya regler som publiceras på webbplatsen idag.

– En viktig regeländring som införs är att alla företag med KRAV-certifierad produktion ska gå över till avtal med förnybar el, så kallad grön el. Tidigare har det endast gällt KRAV-certifierade lantbruk och butiker, nu gäller det alla, säger Lars Hällbom, Regelchef KRAV.

Andra exempel på nya eller förtydligade regler, med kommentar:

Socialt ansvar:
Den här regelskrivningen har förtydligats. Nu ska utvalda delar av svensk arbetsrättslagstiftning kontrolleras utifrån ett riskperspektiv. Exempel på förtydligade regler är anställningsavtal, lön och övertid. Regler om socialt ansvar för företag i utlandet som tillverkar produkter som importeras berörs inte av dessa regler, utan ska följa reglerna om socialt ansvar i kapitel 16 som kommer att ses över under nästa år.

GMO:
I reglerna förtydligar KRAV att vi är emot all användning av GMO. Samtidigt stärker vi kraven på kontroll och analys av oavsiktlig inblandning av GMO i foder och livsmedel. Det innebär att vi inför ett gränsvärde om 0,1 procent, vilken är detektionsgränsen.

Förpackningar:
En ny regel där vi inför förbud mot PVC i förpackningar (införs januari 2017).

Och i en ny bilaga anges 52 ämnen från Kemikaliesekretariatets SIN-lista som kan förekomma i förpackningar. Vi hoppas att detta kommer att förenkla för våra producenter så att det blir lättare att undvika dessa ämnen.

De förtydligade och nya reglerna har KRAV tagit fram tillsammans med experter och företrädare från olika aktörer inom livsmedelsbranschen, till exempel förädlingsföretag, importörer och livsmedelshandel.

De publiceras 1:a juli 2014 på webbplatsen och bör gälla den första januari 2015.

Kontakt:
Lars Hällbom, Regelchef, KRAV, 018 17 45 17
Källa: KRAV

Senaste nyheter