Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gratis glassbox kan bli dyr i längden

http://www.klimatsmart.se/images/news/

Vissa glassboxar drar 47 procent mer el än andra. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort på fyra av marknadens modeller. Butiker kan spara mycket el, och pengar, genom ett medvetet val av glassbox. Nu börjar många butiker planera för årets glassförsäljning. Butiksägare har all anledning att ta en titt på elanvändningen för glassboxen, som ofta lånas ut gratis till butiken. I Energimyndighetens test drar Tefcold IC 300 SCED 1 073 kilowattimmar per år, att jämföra med den mest energieffektiva glassboxen AHT Rio S 125 som drar 556 kilowattimmar per år. Det skiljer alltså 47 procent. – Om en butik har fem frysar av den modell som drar mest, kostar elen mer än 8 000 kronor per år, jämfört med 4 250 kronor för fem av de elsnålaste, säger Stefan Nording, projektledare för testet på Energimyndighetens Testlab. Frysar för hemmen har sedan 1995 energimärkning, vilket har drivit på utvecklingen av elsnåla frysar så att alla ligger på B eller bättre. Glassboxar däremot saknar energimärkning och drar onödigt mycket. – Till och med den mest elsnåla glassboxen i testet skulle bara nå energiklass C i energimärkning om det fanns en sådan för dessa produkter. Nu börjar EU diskutera krav på energieffektivitet även för glassboxar, säger Stefan Nording. Energimyndigheten driver tillsammans med dagligvarubranschen nätverket Belivs (Beställargruppen för livsmedelslokaler) som arbetar för energieffektivare livsmedelslokaler. – Branschen har identifierat just pluginkylar och -frysar som stora elanvändare, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på resurseffektiva produkter. Redan nu kan butiker minska glassboxens elanvändning på flera sätt. Välj modell med lock, ha låg inomhustemperatur och placera inte glassboxen i solljus. – Var också en medveten beställare. Ta reda på glassboxens elanvändning när du köper eller blir erbjuden att gratis få låna en glassbox, säger Stefan Nording.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gratis glassbox kan bli dyr i längden

2013-03-07
Vissa glassboxar drar 47 procent mer el än andra. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort på fyra av marknadens modeller. Butiker kan spara mycket el, och pengar, genom ett medvetet val av glassbox.

Nu börjar många butiker planera för årets glassförsäljning. Butiksägare har all anledning att ta en titt på elanvändningen för glassboxen, som ofta lånas ut gratis till butiken. I Energimyndighetens test drar Tefcold IC 300 SCED 1 073 kilowattimmar per år, att jämföra med den mest energieffektiva glassboxen AHT Rio S 125 som drar 556 kilowattimmar per år. Det skiljer alltså 47 procent.

– Om en butik har fem frysar av den modell som drar mest, kostar elen mer än 8 000 kronor per år, jämfört med 4 250 kronor för fem av de elsnålaste, säger Stefan Nording, projektledare för testet på Energimyndighetens Testlab.

Frysar för hemmen har sedan 1995 energimärkning, vilket har drivit på utvecklingen av elsnåla frysar så att alla ligger på B eller bättre. Glassboxar däremot saknar energimärkning och drar onödigt mycket.

– Till och med den mest elsnåla glassboxen i testet skulle bara nå energiklass C i energimärkning om det fanns en sådan för dessa produkter. Nu börjar EU diskutera krav på energieffektivitet även för glassboxar, säger Stefan Nording.

Energimyndigheten driver tillsammans med dagligvarubranschen nätverket Belivs (Beställargruppen för livsmedelslokaler) som arbetar för energieffektivare livsmedelslokaler.

– Branschen har identifierat just pluginkylar och -frysar som stora elanvändare, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på resurseffektiva produkter.

Redan nu kan butiker minska glassboxens elanvändning på flera sätt. Välj modell med lock, ha låg inomhustemperatur och placera inte glassboxen i solljus.

– Var också en medveten beställare. Ta reda på glassboxens elanvändning när du köper eller blir erbjuden att gratis få låna en glassbox, säger Stefan Nording.

Här hittar du testet av glassboxar: www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Glassboxar/

För mer information, kontakt:
Stefan Nording, handläggare på Energimyndigheten, 016-544 23 84
Anna Johansson, stf enhetschef resurseffektiva produkter, 016-544 23 83.

Senaste nyheter