Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gräsbränning som naturvård

http://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-grasbranning250x228.png

Nu har Örebro kommun gjort vår första naturvårdsbränning vid Blankhults gård i Kilsbergen. Bränning av gräsmarker tar bort torrt fjolårsgräs och ger fart åt nytt gräs och nya örter. Skötselmetoden bränning av gräsmarker har använts traditionellt för att förbättra växtligheten av gräs och örtväxter i ängar och betesmarker. Metoden kan användas för att få bort torrt fjolårsgräs som lägger sig som en kvävande filt över marken. Större biologisk mångfald: Vid Blankhults gård finns en äldre gårdsmiljö som kommunen har köpt in för att skapa bättre förutsättningar för friluftsliv och naturturism i Kilsbergen. Runt gården finns gamla åkrar och ängar som inte brukats eller betats på länge. Genom att bränna dessa marker går kvävet som ansamlats i gräset upp i luften. Marken blir därför magrare vilket gynnar blommande örter. Blomrika marker gynnar olika insekter, bl.a. bin och steklar. Bränningen leder därför till en större biologisk mångfald. Gott om personal var med på denna första bränning, för att ha goda säkerhetsmarginaler. Bränningsledare Lars Holm tyckte att arbetet löpte på bra, även om just denna mark var lite svår att få fyr på. Bränning kommer att användas som skötselmetod även på andra kommunala marker framöver, som ett komplement till den betesdrift och slåtter som utförs. Förhoppningsvis kan det leda till att vi får fler blommande vackra marker i landskapet. Var försiktig!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gräsbränning som naturvård

2014-04-24
Nu har Örebro kommun gjort vår första naturvårdsbränning vid Blankhults gård i Kilsbergen. Bränning av gräsmarker tar bort torrt fjolårsgräs och ger fart åt nytt gräs och nya örter.

Skötselmetoden bränning av gräsmarker har använts traditionellt för att förbättra växtligheten av gräs och örtväxter i ängar och betesmarker. Metoden kan användas för att få bort torrt fjolårsgräs som lägger sig som en kvävande filt över marken.

Större biologisk mångfald:
Vid Blankhults gård finns en äldre gårdsmiljö som kommunen har köpt in för att skapa bättre förutsättningar för friluftsliv och naturturism i Kilsbergen. Runt gården finns gamla åkrar och ängar som inte brukats eller betats på länge. Genom att bränna dessa marker går kvävet som ansamlats i gräset upp i luften. Marken blir därför magrare vilket gynnar blommande örter. Blomrika marker gynnar olika insekter, bl.a. bin och steklar. Bränningen leder därför till en större biologisk mångfald.

Gott om personal var med på denna första bränning, för att ha goda säkerhetsmarginaler. Bränningsledare Lars Holm tyckte att arbetet löpte på bra, även om just denna mark var lite svår att få fyr på. Bränning kommer att användas som skötselmetod även på andra kommunala marker framöver, som ett komplement till den betesdrift och slåtter som utförs. Förhoppningsvis kan det leda till att vi får fler blommande vackra marker i landskapet.

Var försiktig!

Om du själv tänker bränna gräs eller ris utomhus ska du vara mycket försiktig.

Läs mer om att elda säkert utomhus: www.nerikesbrandkar.se/nyheter2014/eldasakertutomhus.5.1a047ba3144e048afe1189e.html
Foto: Örebro kommun / Leif Troeng

Senaste nyheter