
Redaktör:
Jens Ljunggren
Gör din egna ekologiska semla
2012-02-20

Nu är snart fettisdagen här, den underbara semlan som smakar så gott och ljuvligt kan även göras på ekologiskt vis, vi har tipset för dig som vill baka en ekologisk semla. Försök göra semlan så ekologisk som möjligt, om det inte går att få tag på alla ekologiska ingredienser är det inte någon förlust, försöka baka semla så ekologisk som möjligt – det är en vinst.
Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem.
När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte!
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma malen
1 dl ägg till pensling
Fyllningen:
300 gram mandelmassa
1 dl mjöl
3 dl vispgrädde
florsocker silas över de nygräddade semlorna
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Sedan är det bara att äta dessa goda bullar!
Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.
Köpställen:
Ekologisk salt från kvarn: www.spicemaster.se
Ekologisk kademumma: www.ekoexpressen.se
Recept för 15-20 semlor beroende på hur stora du göra dem.
När vi inte har angivit inköpsställen finns den ekologiska varan att köpa i välsorterade mataffärer runt om i Sverige. Vi har köpt ingredienserna på en lokal ICA-butik men alla butiker har inte samma utbud, vi hittade exempelvis inte ekologisk jäst, vispgrädde eller mandelmassan på ICA-butiken vi besökte!
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1,5 krm salt
0,5 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma malen
1 dl ägg till pensling
Fyllningen:
300 gram mandelmassa
1 dl mjöl
3 dl vispgrädde
florsocker silas över de nygräddade semlorna
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull, häll i 2,5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).
- Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
- Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
- Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
- Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Sedan är det bara att äta dessa goda bullar!
Skrivet av Irena Aracic på bloggen En lagom dos grönt.
Köpställen:
Ekologisk salt från kvarn: www.spicemaster.se
Ekologisk kademumma: www.ekoexpressen.se
Källa: En lagom dos grönt
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…