Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vegopeppa för miljö och hälsa

http://www.klimatsmart.se/images/news/snf-gronsaker250x.jpg

Vår köttkonsumtion står för lika stor klimatpåverkan som våra transporter. Trots det finns det inte ett enda politiskt styrmedel för att vi ska äta mindre kött – något det finns gott om när det gäller att till exempel få oss att köra mindre bil. Det är dags att det förändras. Vi vill se politiska beslut som handlar om att få fler att dra ner på köttätandet. Men när politikerna är långsamma krävs det aktiva medborgare. För det handlar om att förändra på olika nivåer, och det finns gott om saker att göra också för alla som inte är politiker. Olika kött ger olika stor klimatpåverkan. Det mest klimatkloka köttet är ekologiskt eller svenskt naturbeteskött – men tyvärr utgör det bara en liten del av allt kött som konsumeras i Sverige. När det kommer till kött bör det väljas med omsorg, och för den som vill äta så hållbart som möjligt är mer vego rätt väg att gå. Så, nu är det dags för ett kollektivt vegovrål i Sverige. Låt oss göra vad vi kan för att förbättra vegoutbudet. Så här kan du göra: - Du som är politiker på riksnivå: Arbeta för att införa en skatt eller avgift på kött som kan dämpa konsumtionen och för att införa ett mål om minskad köttkonsumtion i klimat- och folkhälsopolitiken. - Du som är kommunalpolitiskt aktiv: Arbeta för att kommunen ska ha ett kostpolitiskt program med mål om att verka för en minskad köttkonsumtion. Om det inte redan finns: föreslå vegetariska dagar på till exempel skolor, förskolor och inom äldreomsorgen. - Du som går i skolan: Ställ krav på din skola att införa vegodagar i matbespisningen och på att vego inte ska räknas som specialkost, utan som ett menyalternativ för alla – varje dag. Filmjölk räknas inte, det ska vara bra och tillagad mat. - Du som är lärare: Ta upp frågor om miljö och mat i din undervisning. Låt till exempel eleverna prova att själva laga vegetariskt i skolköket. - Du som driver en restaurang: Sätt en vegetarisk rätt överst på menyn och se vad som händer. Skriv vad rätten innehåller för råvaror, men beskriv den inte endast som ett vegetariskt alternativ. - Du som är konsument och saknar ett bra vegoutbud: Säg till personalen i butiken, restaurangen eller bespisningen vad du vill ha. Lyssnar de inte? Fortsätt tjata! Lämna gärna önskemål på vad du tycker de ska köpa in, och förklara varför det är viktigt. - Du som ordnar mat till många: Inför att många ska äta mat tillsammans har du en strålande möjlighet att bidra till att normalisera vego. Om du inte rätt och slätt vill servera vego till alla – låt vegomaten vara standardvalet. Den som vill äta kött får be om det som specialkost. Det här är också ett tips till företag och organisationer som vill hjälpa till att bryta köttnormen. - Du som redan äter vego: Berätta om hur du tänker och tipsa andra. Kanske kan du bjuda någon på mat? Ibland behövs lite pepp och inspiration från en vän för att komma igång och testa något nytt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Vegopeppa för miljö och hälsa

2017-09-21
Ät ekologiska grönsaker för hälsa & miljö
Vår köttkonsumtion står för lika stor klimatpåverkan som våra transporter. Trots det finns det inte ett enda politiskt styrmedel för att vi ska äta mindre kött – något det finns gott om när det gäller att till exempel få oss att köra mindre bil. Det är dags att det förändras.

Vi vill se politiska beslut som handlar om att få fler att dra ner på köttätandet. Men när politikerna är långsamma krävs det aktiva medborgare. För det handlar om att förändra på olika nivåer, och det finns gott om saker att göra också för alla som inte är politiker.

Olika kött ger olika stor klimatpåverkan. Det mest klimatkloka köttet är ekologiskt eller svenskt naturbeteskött – men tyvärr utgör det bara en liten del av allt kött som konsumeras i Sverige. När det kommer till kött bör det väljas med omsorg, och för den som vill äta så hållbart som möjligt är mer vego rätt väg att gå.

Så, nu är det dags för ett kollektivt vegovrål i Sverige. Låt oss göra vad vi kan för att förbättra vegoutbudet.

Så här kan du göra:

- Du som är politiker på riksnivå: Arbeta för att införa en skatt eller avgift på kött som kan dämpa konsumtionen och för att införa ett mål om minskad köttkonsumtion i klimat- och folkhälsopolitiken.

- Du som är kommunalpolitiskt aktiv: Arbeta för att kommunen ska ha ett kostpolitiskt program med mål om att verka för en minskad köttkonsumtion. Om det inte redan finns: föreslå vegetariska dagar på till exempel skolor, förskolor och inom äldreomsorgen.

- Du som går i skolan: Ställ krav på din skola att införa vegodagar i matbespisningen och på att vego inte ska räknas som specialkost, utan som ett menyalternativ för alla – varje dag. Filmjölk räknas inte, det ska vara bra och tillagad mat.

- Du som är lärare: Ta upp frågor om miljö och mat i din undervisning. Låt till exempel eleverna prova att själva laga vegetariskt i skolköket.

- Du som driver en restaurang: Sätt en vegetarisk rätt överst på menyn och se vad som händer. Skriv vad rätten innehåller för råvaror, men beskriv den inte endast som ett vegetariskt alternativ.

- Du som är konsument och saknar ett bra vegoutbud: Säg till personalen i butiken, restaurangen eller bespisningen vad du vill ha. Lyssnar de inte? Fortsätt tjata! Lämna gärna önskemål på vad du tycker de ska köpa in, och förklara varför det är viktigt.

- Du som ordnar mat till många: Inför att många ska äta mat tillsammans har du en strålande möjlighet att bidra till att normalisera vego. Om du inte rätt och slätt vill servera vego till alla – låt vegomaten vara standardvalet. Den som vill äta kött får be om det som specialkost. Det här är också ett tips till företag och organisationer som vill hjälpa till att bryta köttnormen.

- Du som redan äter vego: Berätta om hur du tänker och tipsa andra. Kanske kan du bjuda någon på mat? Ibland behövs lite pepp och inspiration från en vän för att komma igång och testa något nytt.

Senaste nyheter