Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Gemensam satsning på bättre citylogistik

http://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Nu gör de tre storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm tillsammans med näringslivet en gemensam satsning på att utveckla godslogistiken i städerna. Det handlar om att öka tillgängligheten för gods och personer i städerna, minska miljöpåverkan och bidra till en attraktiv stad. Vid Transport & Logistikmässan i Göteborg den 22 maj undertecknas en gemensam avsiktsförklaring för ett långsiktigt arbete. Nätverket består av representanter för Göteborg, Malmö och Stockholm stad, Trafikverket region Syd, Väst och Stockholm, Sveriges Kommuner och Landsting, näringslivsrepresentanter från regeringens Logistikforum, TransportGruppen, Svensk Handel och Sveriges Åkeriföretag. Genom det nystartade samarbetet mellan storstadsregionerna ska aktörerna dela med sig av sina erfarenheter, öka kunskapen och utveckla citylogistiken. Varuleveranser, livsmedelstransporter, återvinning, post- och paketutdelning måste fungera, samtidigt som krav finns på minskad klimatpåverkan från person- och godstrafiken. – Vi gör nu en gemensam satsning på citylogistik och vi delar visionen att minska emissionerna från godstransporter i stadskärnor med upp till 70 procent till år 2030. Genom nätverket vill vi lyfta fram betydelsen av effektiva godstransporter i städerna och engagera leverantörer, transportörer, varumottagare, fastighetsägare, andra kommuner och organisationer, säger Birgitta Hellgren, Trafikdirektör i Göteborg. Fokusområden i ett första skede är utveckling av lokala och regionala godsnätverk, styrmedel och incitament, strategier för lokalisering av terminaler, förutsättningar för samlastning samt stöd av informationssystem och forskning och utveckling.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Gemensam satsning på bättre citylogistik

2012-05-21
Nu gör de tre storstadsregionerna Göteborg, Malmö och Stockholm tillsammans med näringslivet en gemensam satsning på att utveckla godslogistiken i städerna. Det handlar om att öka tillgängligheten för gods och personer i städerna, minska miljöpåverkan och bidra till en attraktiv stad. Vid Transport & Logistikmässan i Göteborg den 22 maj undertecknas en gemensam avsiktsförklaring för ett långsiktigt arbete.

Nätverket består av representanter för Göteborg, Malmö och Stockholm stad, Trafikverket region Syd, Väst och Stockholm, Sveriges Kommuner och Landsting, näringslivsrepresentanter från regeringens Logistikforum, TransportGruppen, Svensk Handel och Sveriges Åkeriföretag.

Genom det nystartade samarbetet mellan storstadsregionerna ska aktörerna dela med sig av sina erfarenheter, öka kunskapen och utveckla citylogistiken. Varuleveranser, livsmedelstransporter, återvinning, post- och paketutdelning måste fungera, samtidigt som krav finns på minskad klimatpåverkan från person- och godstrafiken.

– Vi gör nu en gemensam satsning på citylogistik och vi delar visionen att minska emissionerna från godstransporter i stadskärnor med upp till 70 procent till år 2030. Genom nätverket vill vi lyfta fram betydelsen av effektiva godstransporter i städerna och engagera leverantörer, transportörer, varumottagare, fastighetsägare, andra kommuner och organisationer, säger Birgitta Hellgren, Trafikdirektör i Göteborg.

Fokusområden i ett första skede är utveckling av lokala och regionala godsnätverk, styrmedel och incitament, strategier för lokalisering av terminaler, förutsättningar för samlastning samt stöd av informationssystem och forskning och utveckling.

Senaste nyheter