Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt ekogris lyfts fram i julhandeln

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav-julhandel250x159.jpg

Inför handeln till julbordet kommer det att finnas en ny etikett på julskinkan hos de stora dagligvarukedjorna. Etiketten ska guida konsumenterna till skinka från gårdar med högsta krav på djuromsorg, där grisarna får gå ute och beta och böka i jorden. – Det känns glädjande att dagligvaruhandeln vill samarbeta med leverantörer och oss för att lyfta fram julskinka med den bästa djuromsorgen genom att märka ut den KRAV-märkta råvaran på ekologisk julskinka, säger KRAVs vd Anita Falkenek. Att råvaran är KRAV-märkt innebär att den kommer från en gård där grisarnas naturliga beteende står i centrum. KRAV-certifierade grisar kan gå utomhus och beta, böka i jorden och svalka sig i gyttjebad på sommaren. Dessutom ska suggorna kunna bygga bo. Svenskt Butikskött ansvarar för att märka upp dagligvarukedjornas julskinkor med etiketten ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!”. – För oss är det viktigt att profilera oss genom att lyfta fram produkter med mervärden inom miljö och djurvälfärd. Att främja den bökande, betande grisen är ett bra sätt att visa kunderna att vi bryr oss, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood. – Vi på Coop vill verkligen gynna den KRAV-märkta grisproduktionen, som symboliserar svenska ekologiska mervärden som vi kan vara oerhört stolta över, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop. – Vi vill värna om den biologiska mångfalden och även stödja de KRAV-certifierade grisbönderna. Det är också en service till våra kunder som enkelt kan välja skinka från KRAV-märkt råvara genom den tydliga etikett som tagits fram, säger Inger Melander, hållbarhetsansvarig inköp på Lidl Sverige. Etiketten ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!” finns också på ICAs ekologiska julskinkor. Fakta KRAV-märkt råvara: En KRAV-märkt produkt uppfyller KRAVs regler. Bland annat är inte tillsatsen nitrit tillåten i KRAV-märkt chark. Men en ekologisk produkt utan KRAV-loggan kan också innehålla KRAV-märkt råvara. Att grisråvaran är KRAV-märkt innebär att den kommer från en gård där grisarna lever naturliga grisliv med möjlighet att beta, böka i jorden och bada gyttjebad under sommaren.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Josefine Karlsson

Dela på Facebook

KRAV-märkt ekogris lyfts fram i julhandeln

2017-10-24
Inför handeln till julbordet kommer det att finnas en ny etikett på julskinkan hos de stora dagligvarukedjorna. Etiketten ska guida konsumenterna till skinka från gårdar med högsta krav på djuromsorg, där grisarna får gå ute och beta och böka i jorden.

– Det känns glädjande att dagligvaruhandeln vill samarbeta med leverantörer och oss för att lyfta fram julskinka med den bästa djuromsorgen genom att märka ut den KRAV-märkta råvaran på ekologisk julskinka, säger KRAVs vd Anita Falkenek.

Att råvaran är KRAV-märkt innebär att den kommer från en gård där grisarnas naturliga beteende står i centrum. KRAV-certifierade grisar kan gå utomhus och beta, böka i jorden och svalka sig i gyttjebad på sommaren. Dessutom ska suggorna kunna bygga bo.

Svenskt Butikskött ansvarar för att märka upp dagligvarukedjornas julskinkor med etiketten ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!”.

– För oss är det viktigt att profilera oss genom att lyfta fram produkter med mervärden inom miljö och djurvälfärd. Att främja den bökande, betande grisen är ett bra sätt att visa kunderna att vi bryr oss, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

– Vi på Coop vill verkligen gynna den KRAV-märkta grisproduktionen, som symboliserar svenska ekologiska mervärden som vi kan vara oerhört stolta över, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

– Vi vill värna om den biologiska mångfalden och även stödja de KRAV-certifierade grisbönderna. Det är också en service till våra kunder som enkelt kan välja skinka från KRAV-märkt råvara genom den tydliga etikett som tagits fram, säger Inger Melander, hållbarhetsansvarig inköp på Lidl Sverige.

Etiketten ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!” finns också på ICAs ekologiska julskinkor.

Fakta KRAV-märkt råvara:
En KRAV-märkt produkt uppfyller KRAVs regler. Bland annat är inte tillsatsen nitrit tillåten i KRAV-märkt chark. Men en ekologisk produkt utan KRAV-loggan kan också innehålla KRAV-märkt råvara. Att grisråvaran är KRAV-märkt innebär att den kommer från en gård där grisarna lever naturliga grisliv med möjlighet att beta, böka i jorden och bada gyttjebad under sommaren.
Källa: KRAV

Senaste nyheter