Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Naturskyddsföreningen om köttkonsumtion

http://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen250x45pz.jpeg

Flera medvetna aktörer inför köttfria måndagar eller sätter ett vegetariskt alternativ överst på menyn – istället för att delta kommer onödig kritik från den svenska köttbranschen. Kött är det livsmedel som påverkar miljön i särklass allra mest. Sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 50 procent och vi äter idag alldeles för mycket kött både för miljön, vår hälsa och global rättvisa. Det finns många argument för att minska konsumtionen av kött som sedan länge är vetenskapligt förankrade. Här är de viktigaste argumenten: - Måltiden står för 30 procent av din klimatpåverkan och köttproduktionen globalt står för mer än den totala klimatbelastningen från trafiken. - En näringsmässigt likvärdig grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör. - Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år. - Vad du väljer att äta har mycket större betydelse än hur långt maten har transporterats eller hur den förpackats. - Vi kan minska vår köttkonsumtion med upp till 50 procent och samtidigt må bättre. Livsmedelsverkets kostråd rekommenderar en minskning av köttkonsumtionen med 35 kg per person och år. Nu vill alltså köttbranschen arbeta mot denna trend. Annika Bergman, styrelseledamot i LRF och tidigare ordförande för Sveriges Grisföretagare säger att det är ”ogenomtänkt, grumliga argument ryckta ur sitt sammanhang och att det vilseför folk nått otroligt”. Varför inte istället visa på att man kan vara en del av trenden och fylla en viktig roll i den? För visst kommer vi, och bör även i framtiden äta kött. Och när vi väljer kött är det viktigt att välja ett hållbart kött. Då är det inte bara köttets klimatbelastning som ska räknas in utan hela miljöfrågan. När du äter kött, välj ekologiskt kött och kött från svenska naturbetesdjur. Visserligen ger idisslande djur mer växthusgaser än gris och fågel men betande djur behövs för att bevara den viktiga biologiska mångfalden. Gris och kyckling är exempel på djur som nästan enbart äter det som människan kan äta, som spannmål, majs och soja. Importen av soja till svenska djurs foder har förödande konsekvenser. Anita Persson, ordföranden för Sveriges Nötköttsproducenter, säger bland annat att ”Svenska djur går ofta på naturbetesmarker som inte går att odla på”. Ja, att bevara dessa naturbetesmarker är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden och i dag är dessa markers biologiska mångfald hotad av avsaknad av bete. I Sverige skulle dessa marker kunna producera ca 350 gram kött i veckan per person. Konsumtionen idag för genomsnittssvensken är ca 500 g nötkött och 700 g griskött i veckan. Annika Bergman hade också en fråga om mjölk och miljö och hon är välkommen att läsa mer på vår webbplats om mat och klimat. Naturskyddsföreningen anser att måltiden i första hand skall utgå från grönsaker, spannmålsprodukter (bröd, pasta och ris) och baljväxter (linser, ärtor och bönor) som sedan toppas med miljömärkt fisk och kött. Att arbeta för minskad köttkonsumtion just på skolor och landsting är mycket lyckosamt inte bara för att visa på kloka val utan också för att EU:s upphandlingsregler leder till att köttet som serveras är importerat och ofta har en högre miljöbelastning. Det finns många positiva sätt för köttbranschen att vara delaktig i arbetet mot en mer hållbar köttkonsumtion. Till exempel genom att stötta bönder att ställa om till ekologisk produktion, ersätta soja i fodret och tydligt visa att billigt kött är en dyr affär för oss alla i slutändan – inte bara för de som bor i och odlar sojabönor i Brasilien. Skrivet av Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk, på Naturskyddsföreningens blogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Naturskyddsföreningen om köttkonsumtion

2011-10-31
Flera medvetna aktörer inför köttfria måndagar eller sätter ett vegetariskt alternativ överst på menyn – istället för att delta kommer onödig kritik från den svenska köttbranschen.

Kött är det livsmedel som påverkar miljön i särklass allra mest. Sedan 1990 har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 50 procent och vi äter idag alldeles för mycket kött både för miljön, vår hälsa och global rättvisa.

Det finns många argument för att minska konsumtionen av kött som sedan länge är vetenskapligt förankrade. Här är de viktigaste argumenten:
- Måltiden står för 30 procent av din klimatpåverkan och köttproduktionen globalt står för mer än den totala klimatbelastningen från trafiken.
- En näringsmässigt likvärdig grön rätt påverkar klimatet hälften så mycket som en kötträtt gör.
- Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år.
- Vad du väljer att äta har mycket större betydelse än hur långt maten har transporterats eller hur den förpackats.
- Vi kan minska vår köttkonsumtion med upp till 50 procent och samtidigt må bättre. Livsmedelsverkets kostråd rekommenderar en minskning av köttkonsumtionen med 35 kg per person och år.

Nu vill alltså köttbranschen arbeta mot denna trend. Annika Bergman, styrelseledamot i LRF och tidigare ordförande för Sveriges Grisföretagare säger att det är ”ogenomtänkt, grumliga argument ryckta ur sitt sammanhang och att det vilseför folk nått otroligt”.
Varför inte istället visa på att man kan vara en del av trenden och fylla en viktig roll i den? För visst kommer vi, och bör även i framtiden äta kött. Och när vi väljer kött är det viktigt att välja ett hållbart kött. Då är det inte bara köttets klimatbelastning som ska räknas in utan hela miljöfrågan. När du äter kött, välj ekologiskt kött och kött från svenska naturbetesdjur. Visserligen ger idisslande djur mer växthusgaser än gris och fågel men betande djur behövs för att bevara den viktiga biologiska mångfalden. Gris och kyckling är exempel på djur som nästan enbart äter det som människan kan äta, som spannmål, majs och soja. Importen av soja till svenska djurs foder har förödande konsekvenser.

Anita Persson, ordföranden för Sveriges Nötköttsproducenter, säger bland annat att ”Svenska djur går ofta på naturbetesmarker som inte går att odla på”. Ja, att bevara dessa naturbetesmarker är viktigt för att bevara den biologiska mångfalden och i dag är dessa markers biologiska mångfald hotad av avsaknad av bete. I Sverige skulle dessa marker kunna producera ca 350 gram kött i veckan per person. Konsumtionen idag för genomsnittssvensken är ca 500 g nötkött och 700 g griskött i veckan.
Annika Bergman hade också en fråga om mjölk och miljö och hon är välkommen att läsa mer på vår webbplats om mat och klimat.

Naturskyddsföreningen anser att måltiden i första hand skall utgå från grönsaker, spannmålsprodukter (bröd, pasta och ris) och baljväxter (linser, ärtor och bönor) som sedan toppas med miljömärkt fisk och kött. Att arbeta för minskad köttkonsumtion just på skolor och landsting är mycket lyckosamt inte bara för att visa på kloka val utan också för att EU:s upphandlingsregler leder till att köttet som serveras är importerat och ofta har en högre miljöbelastning.

Det finns många positiva sätt för köttbranschen att vara delaktig i arbetet mot en mer hållbar köttkonsumtion. Till exempel genom att stötta bönder att ställa om till ekologisk produktion, ersätta soja i fodret och tydligt visa att billigt kött är en dyr affär för oss alla i slutändan – inte bara för de som bor i och odlar sojabönor i Brasilien.

Skrivet av Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk, på Naturskyddsföreningens blogg.

Senaste nyheter