Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt skolmat prisad på White Guide-galan

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav-whiteguide-gala250x187.jpg

Herrestorpskolan i Vellinge kommun är Årets hållbara offentliga restaurang. Utmärkelsen delades ut på White Guide Junior-galan i Göteborg igår tisdag. Herrestorpskolan vann med motiveringen: ”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.” – Det känns helt otroligt! Vi har jobbat jättehårt för det här på hela skolan. KRAV-certifieringen och White Guide Junior är riktigt bra kvalitetsverktyg för oss som visar vad vi står för, säger köksmästare David Gustavsson. Herrestorpskolan är KRAV-certifierad på den högsta nivån sedan 2015. Det är en del i ett ambitiöst hållbarhetsarbete som omfattar hela personalen, vårdnadshavarna och alla elever enligt kökschef Laila Hedlund. – Målet med vår vision är att våra elever ska lämna årskurs nio med förmågan att fatta medvetna beslut, som är hållbara för dem själva och deras omvärld. Det är en resa vi bara har påbörjat! säger hon. Herrestorpskolan blev dessutom dubbelt prisad på White Guide Junior-galan. Skolans rektor Tove Thyni utsågs till Årets gastronomiska rektor. Utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang delas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior. Syftet är att premiera en skolrestaurang som arbetar framgångsrikt med hållbarhet både på kort och på lång sikt. KRAV-certifierade skolkök vann i fler kategorier. Här är alla KRAV-märkta vinnare i White Guide Junior 2017: - Årets klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro - Årets hållbara offentliga restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge - Årets gastronomiska rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge - Årets måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro - Årets hållbara skolmatskommun: Karlstad - Årets förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna Skolrestauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda: - En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter - Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel - Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkt skolmat prisad på White Guide-galan

2017-09-29
Herrestorpskolan prisas på White Guide-galan
Herrestorpskolan i Vellinge kommun är Årets hållbara offentliga restaurang. Utmärkelsen delades ut på White Guide Junior-galan i Göteborg igår tisdag.

Herrestorpskolan vann med motiveringen: ”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”

– Det känns helt otroligt! Vi har jobbat jättehårt för det här på hela skolan. KRAV-certifieringen och White Guide Junior är riktigt bra kvalitetsverktyg för oss som visar vad vi står för, säger köksmästare David Gustavsson.

Herrestorpskolan är KRAV-certifierad på den högsta nivån sedan 2015. Det är en del i ett ambitiöst hållbarhetsarbete som omfattar hela personalen, vårdnadshavarna och alla elever enligt kökschef Laila Hedlund.

– Målet med vår vision är att våra elever ska lämna årskurs nio med förmågan att fatta medvetna beslut, som är hållbara för dem själva och deras omvärld. Det är en resa vi bara har påbörjat! säger hon.

Herrestorpskolan blev dessutom dubbelt prisad på White Guide Junior-galan. Skolans rektor Tove Thyni utsågs till Årets gastronomiska rektor.

Utmärkelsen Årets hållbara offentliga restaurang delas ut av KRAV i samarbete med White Guide Junior. Syftet är att premiera en skolrestaurang som arbetar framgångsrikt med hållbarhet både på kort och på lång sikt.

KRAV-certifierade skolkök vann i fler kategorier. Här är alla KRAV-märkta vinnare i White Guide Junior 2017:

- Årets klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro
- Årets hållbara offentliga restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge
- Årets gastronomiska rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge
- Årets måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro
- Årets hållbara skolmatskommun: Karlstad
- Årets förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna

Skolrestauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

- En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
- Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
- Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel
Källa: KRAV
Foto: Eva Kvanta

Senaste nyheter