Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fru Watt om ny Miljönär-märkning

http://www.klimatsmart.se/images/news/fruwatt250x141.jpg

Inom hållbarhet finns det ett område som växer sig allt starkare: kollaborativ konsumtion. Konceptet går ut på att vi konsumerar genom att dela, hyra, ge bort och låna av varandra istället för att slänga och köpa nytt. Så himla bra! Det är populärt att utöva kollaborativ konsumtion genom att delta i exempelvis: - Bilpool. - Grupp på Facebook där vi skänker och byter saker med andra. - Klädbytardagar. - Verkstäder där man kan hjälpas åt att laga och återanvända. Vill du konsumera mer hållbart? Försök då att välja saker som håller länge, köpa/sälja second hand, dela med och låna av varandra. Och att planera inköp brukar också leda till att i alla fall jag köper färre onödiga och dåliga grejer, oavsett om det gäller mat eller nåt annat. För att främja kollaborativ konsumtion så har expertorganisationen Avfall Sverige instiftat en Miljönär-märkning. Miljönär kan man bli om man är ett företag eller en organisation som sysslar med att få allmänheten att laga, låna och återanvända. Syftet med märkningen är att inspirera till en mer hållbar konsumtion och belysa den som framtidens sparform, både ekonomiskt och miljömässigt. I Södertälje satsar man stort på det här koncept. Södertälje kommun har infört en ny ”Miljönären-standard” för källsortering på alla skolor och förskolor och på Telge Fastigheter drivs ett projekt för att få alla verksamheter att sortera, energieffektivisera och spara på resurser.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fru Watt om ny Miljönär-märkning

2015-03-26
Inom hållbarhet finns det ett område som växer sig allt starkare: kollaborativ konsumtion. Konceptet går ut på att vi konsumerar genom att dela, hyra, ge bort och låna av varandra istället för att slänga och köpa nytt. Så himla bra! Det är populärt att utöva kollaborativ konsumtion genom att delta i exempelvis:

- Bilpool.
- Grupp på Facebook där vi skänker och byter saker med andra.
- Klädbytardagar.
- Verkstäder där man kan hjälpas åt att laga och återanvända.

Vill du konsumera mer hållbart? Försök då att välja saker som håller länge, köpa/sälja second hand, dela med och låna av varandra. Och att planera inköp brukar också leda till att i alla fall jag köper färre onödiga och dåliga grejer, oavsett om det gäller mat eller nåt annat.

För att främja kollaborativ konsumtion så har expertorganisationen Avfall Sverige instiftat en Miljönär-märkning. Miljönär kan man bli om man är ett företag eller en organisation som sysslar med att få allmänheten att laga, låna och återanvända.

Syftet med märkningen är att inspirera till en mer hållbar konsumtion och belysa den som framtidens sparform, både ekonomiskt och miljömässigt.

I Södertälje satsar man stort på det här koncept. Södertälje kommun har infört en ny ”Miljönären-standard” för källsortering på alla skolor och förskolor och på Telge Fastigheter drivs ett projekt för att få alla verksamheter att sortera, energieffektivisera och spara på resurser.

Driver du en cykelpool, second hand-butik eller är skomakare, cykelreparatör eller liknande så kan du ansöka om att få miljömärkningen här:
http://miljönär.se/miljonarmarket/

Senaste nyheter