Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Försäkringssamarbete kring klimatskador

http://www.klimatsmart.se/images/news/trygghansa171x33xa.gif

Fyra nordiska försäkringsbolag kommer tillsammans med forskningscentret NORD-STAR att utveckla en ny teknik för att ge husägare praktisk information om hur klimatrelaterade skador kan undvikas där de bor. 2011 ser ut att bli det mest kostsamma året hittills ur ett klimatskadeperspektiv. Extremt väder har drabbat alla de nordiska länderna på senare tid. Flera oväder under december, senast nu i julhelgen, har lett till att många drabbats av skador till följd av stormar och extremt höga vattennivåer. – Skadeutbetalningarna har stigit kraftigt för hela försäkringsbranschen de senaste åren och prognoserna säger att de kommer att stiga ännu mer i Norden under kommande år. Därför kommer försäkringsbolagen att börja arbeta ännu mer aktivt med skadeförebyggande åtgärder, både enskilt och tillsammans - men också i samarbete med forskare och husägare, säger Mats Nordenskjöld, chef för Public Affairs på If. Försäkringsbranschen är traditionellt mycket konkurrensutsatt, men branschens klimatmöte i Köpenhamn 2009 inspirerade chefer på If, Trygg-Hansa, Gjensidige, och Tryg att samlas för att diskutera möjligheter till samarbete om klimatrelaterade skador. Bolagen var bland annat överens om att stödja nordisk klimatforskning genom att utveckla ett webbaserat verktyg som kunderna kan använda för att utvärdera risken för klimatrelaterade skador som översvämningar, jordskred och liknande. – Tänk dig en familj som överväger att bygga sitt drömhus nära vattnet. Vi ska utveckla ett webbaserat visualiseringsprogram som bland annat visar om området är utsatt för översvämningar idag och hur det kommer att bli i framtiden. Programmet kommer också att visa om det finns åtgärder som kan minska risken för byggskador på grund av exempelvis översvämningar eller starka vindar, och hur det kan påverka försäkringspremien positivt, säger klimatforskare Björn-Ola Linnér vid Linköpings universitet. Björn-Ola Linnér tillägger att dataprogrammet främst tas fram för privata husägare, men att det också kan användas av andra grupper såsom markplanerare och fastighetsmäklare. – Det finns många skador som enkelt kan förebyggas. Både lokala myndigheter, företag och enskilda husägare har möjlighet att agera mer "klimatsmart", och vi vill hjälpa dem, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa. Det nya verktyget kommer att lanseras under 2014. För mer information, kontakta: Elisabeth Hansson, 070-168 32 06, elisabeth.hansson@trygghansa.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Försäkringssamarbete kring klimatskador

2011-12-29
Fyra nordiska försäkringsbolag kommer tillsammans med forskningscentret NORD-STAR att utveckla en ny teknik för att ge husägare praktisk information om hur klimatrelaterade skador kan undvikas där de bor.

2011 ser ut att bli det mest kostsamma året hittills ur ett klimatskadeperspektiv. Extremt väder har drabbat alla de nordiska länderna på senare tid. Flera oväder under december, senast nu i julhelgen, har lett till att många drabbats av skador till följd av stormar och extremt höga vattennivåer.

– Skadeutbetalningarna har stigit kraftigt för hela försäkringsbranschen de senaste åren och prognoserna säger att de kommer att stiga ännu mer i Norden under kommande år. Därför kommer försäkringsbolagen att börja arbeta ännu mer aktivt med skadeförebyggande åtgärder, både enskilt och tillsammans - men också i samarbete med forskare och husägare, säger Mats Nordenskjöld, chef för Public Affairs på If.

Försäkringsbranschen är traditionellt mycket konkurrensutsatt, men branschens klimatmöte i Köpenhamn 2009 inspirerade chefer på If, Trygg-Hansa, Gjensidige, och Tryg att samlas för att diskutera möjligheter till samarbete om klimatrelaterade skador. Bolagen var bland annat överens om att stödja nordisk klimatforskning genom att utveckla ett webbaserat verktyg som kunderna kan använda för att utvärdera risken för klimatrelaterade skador som översvämningar, jordskred och liknande.

– Tänk dig en familj som överväger att bygga sitt drömhus nära vattnet. Vi ska utveckla ett webbaserat visualiseringsprogram som bland annat visar om området är utsatt för översvämningar idag och hur det kommer att bli i framtiden. Programmet kommer också att visa om det finns åtgärder som kan minska risken för byggskador på grund av exempelvis översvämningar eller starka vindar, och hur det kan påverka försäkringspremien positivt, säger klimatforskare Björn-Ola Linnér vid Linköpings universitet.

Björn-Ola Linnér tillägger att dataprogrammet främst tas fram för privata husägare, men att det också kan användas av andra grupper såsom markplanerare och fastighetsmäklare.

– Det finns många skador som enkelt kan förebyggas. Både lokala myndigheter, företag och enskilda husägare har möjlighet att agera mer "klimatsmart", och vi vill hjälpa dem, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.

Det nya verktyget kommer att lanseras under 2014.

För mer information, kontakta:
Elisabeth Hansson, 070-168 32 06, elisabeth.hansson@trygghansa.se.
Källa: Trygg-Hansa

Senaste nyheter