Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Pangasius/hajmal populär miljöförstörare

http://www.klimatsmart.se/images/news/pangasius250x107.jpg

Pangasius är en vanlig matfisk som ställer till det för miljön och lokalbefolkning där den odlas. Undvik pangasius och välj schysstare alternativ nästa gång du lagar fisk eller går på restaurang. I butik säljs hajmal, eller pangasius som den också kallas, vanligtvis som frysta filéer. På restaurang är det ofta pangasius som läggs på tallriken när du beställer en rätt med ”vitfisk”. Den pangasius som säljs i Sverige kommer från odlingar i Mekongdeltat i Vietnam. Där har produktionen fördubblats på bara några år till följd av en ökad efterfrågan från bland annat Europa. Precis som med all fiskodling som blir för intensiv är pangasius-odlingarna inte ekologiskt hållbara i dagsläget. Inte minst beror det på de kemikalier och mediciner som är nödvändiga för att undvika parasiter och sjukdomar när fiskarna står tätt tillsammans. Resterna av dessa ämnen går sedan direkt ut i naturen och orsakar miljöproblem. Fodret, som består av fiskmjöl, är ett annat problem vid odlingen av pangasius (liksom det är vid odlingen av många andra fiskar). För att producera ett kilo pangasiusfilé går det nämligen åt flera kilo fiskmjöl. Och för att framställa ett kilo fiskmjöl har det i sin tur gått åt flera kilo fisk som är viktig som matfisk för lokalbefolkningen. I takt med expansionen av odlingarna går en allt mindre del av fångsterna till lokalbefolkningen och en allt större del till pangasiusfoder. En ekologisk och socialt uthållig odling skulle vara möjlig, men finns inte för pangasius ännu. Till dess att odlingen blir bättre avråder Naturskyddsföreningen från att köpa och äta pangasius. – Bra alternativ till en god fiskmiddag är till exempel MSC-märkt hoki, sej eller torsk från Barents hav eller Östersjön, säger Kajsa Garpe, handläggare marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Pangasius/hajmal populär miljöförstörare

2011-04-20
Pangasius är en vanlig matfisk som ställer till det för miljön och lokalbefolkning där den odlas. Undvik pangasius och välj schysstare alternativ nästa gång du lagar fisk eller går på restaurang.

I butik säljs hajmal, eller pangasius som den också kallas, vanligtvis som frysta filéer. På restaurang är det ofta pangasius som läggs på tallriken när du beställer en rätt med ”vitfisk”.

Den pangasius som säljs i Sverige kommer från odlingar i Mekongdeltat i Vietnam. Där har produktionen fördubblats på bara några år till följd av en ökad efterfrågan från bland annat Europa.

Precis som med all fiskodling som blir för intensiv är pangasius-odlingarna inte ekologiskt hållbara i dagsläget. Inte minst beror det på de kemikalier och mediciner som är nödvändiga för att undvika parasiter och sjukdomar när fiskarna står tätt tillsammans. Resterna av dessa ämnen går sedan direkt ut i naturen och orsakar miljöproblem.

Fodret, som består av fiskmjöl, är ett annat problem vid odlingen av pangasius (liksom det är vid odlingen av många andra fiskar). För att producera ett kilo pangasiusfilé går det nämligen åt flera kilo fiskmjöl. Och för att framställa ett kilo fiskmjöl har det i sin tur gått åt flera kilo fisk som är viktig som matfisk för lokalbefolkningen.

I takt med expansionen av odlingarna går en allt mindre del av fångsterna till lokalbefolkningen och en allt större del till pangasiusfoder.

En ekologisk och socialt uthållig odling skulle vara möjlig, men finns inte för pangasius ännu. Till dess att odlingen blir bättre avråder Naturskyddsföreningen från att köpa och äta pangasius.

– Bra alternativ till en god fiskmiddag är till exempel MSC-märkt hoki, sej eller torsk från Barents hav eller Östersjön, säger Kajsa Garpe, handläggare marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Senaste nyheter