Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fem kandidater till Hållbart ledarskap

http://www.klimatsmart.se/images/news/nmc249x59.jpg

Styrelsen i Näringslivets Miljöchefer har enats om de fem slutkandidater som tävlar om Hållbart ledarskap 2012. Priset Hållbart Ledarskap delas ut av Näringslivets Miljöchefer (NMC) för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. Vem som vinner utmärkelsen avgörs till största delen av den utsedda juryn men också av deltagarna vid Sustainability Day den 23 april då vinnaren slutligen fastställs och priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Slutkandidaterna är: - Kenneth Alness, VD Lantmännen Bioagri Inom en bransch som domineras av multinationella företag med kemikaliebaserade lösningar har de hållbara lösningarna för behandling av utsäde under Kenneths ledning utvecklats succesivt och är nu Lantmännens förstahandsval för behandling av utsäde. Med hjälp av värmebehandling av utsäde och behandling med mikroorganismer ersätts kemisk betning med signifikanta fördelar för miljö, arbetsmiljö och avkastning. - Lars Appelqvist, VD Löfbergs Lila Löfbergs har historiskt sett legat i framkant när det gäller hållbarhetsabete. Företaget var bland de första på svenska marknaden med kravmärkt kaffe och aluminiumfria förpackningar. Under Lars tid som VD har företaget ökat ambitionen i hållbarhetsarbetet än mer. Bland annat är målet att allt kaffe Löfbergs säljer 2016 ska vara certifierat. - Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet På mindre än tre år har Nina Ekelund etablerat Hagainitiativet till en tung aktör för proaktivt klimatarbete i näringslivet. Hagainitiativet inte bara kommunicerar och diskuterar vad näringslivet vill och kan göra för att driva klimatfrågan utan utmanar också politikerna att spänna bågen ytterligare. - Johan Karlström, VD Skanska Under Johan Karlströms medarskap har Skanska tydligt satt hållbarhet i byggandet högst på agendan. Johan betonar konsekvent att god affärsverksamhet och hållbart ansvarstagande går hand i hand. Genom begreppet ”five zeros” konkretiserar och driver Johan kärnan i Skanskas hållbarhetsarbete. Tack vare detta fokus har Skanska bl a nått den lägsta frekvensen av arbetsplatsolyckor i sin bransch. - Peter Norman, finansmarknadsminister Peter Norman har tagit sig förbi nästa viktiga milstolpe i hållbarhetsarbetet genom sitt initiativ till att kräva att de statligt ägda bolagen inför relevanta hållbarhetsmål. Genom att införa krav på hållbarhetsmål och göra styrelsen ansvarig för dessa höjer Peter nivån på hållbarhetsarbetet och utmanar på det sättet näringslivet att följa efter. Även om enskilda företag inom näringslivet kommit längre så innebär hållbarhetsmålen att lägstanivån kommer att höjas inte bara inom de statliga bolagen utan inom näringslivet generellt. Mera information om Hållbart ledarskap finns på NMCs hemsida, www.nmc.a.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fem kandidater till Hållbart ledarskap

2013-03-20
Styrelsen i Näringslivets Miljöchefer har enats om de fem slutkandidater som tävlar om Hållbart ledarskap 2012. Priset Hållbart Ledarskap delas ut av Näringslivets Miljöchefer (NMC) för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. Vem som vinner utmärkelsen avgörs till största delen av den utsedda juryn men också av deltagarna vid Sustainability Day den 23 april då vinnaren slutligen fastställs och priset delas ut av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Slutkandidaterna är:

- Kenneth Alness, VD Lantmännen Bioagri
Inom en bransch som domineras av multinationella företag med kemikaliebaserade lösningar har de hållbara lösningarna för behandling av utsäde under Kenneths ledning utvecklats succesivt och är nu Lantmännens förstahandsval för behandling av utsäde. Med hjälp av värmebehandling av utsäde och behandling med mikroorganismer ersätts kemisk betning med signifikanta fördelar för miljö, arbetsmiljö och avkastning.

- Lars Appelqvist, VD Löfbergs Lila
Löfbergs har historiskt sett legat i framkant när det gäller hållbarhetsabete. Företaget var bland de första på svenska marknaden med kravmärkt kaffe och aluminiumfria förpackningar. Under Lars tid som VD har företaget ökat ambitionen i hållbarhetsarbetet än mer. Bland annat är målet att allt kaffe Löfbergs säljer 2016 ska vara certifierat.

- Nina Ekelund, programdirektör för Hagainitiativet
På mindre än tre år har Nina Ekelund etablerat Hagainitiativet till en tung aktör för proaktivt klimatarbete i näringslivet. Hagainitiativet inte bara kommunicerar och diskuterar vad näringslivet vill och kan göra för att driva klimatfrågan utan utmanar också politikerna att spänna bågen ytterligare.

- Johan Karlström, VD Skanska
Under Johan Karlströms medarskap har Skanska tydligt satt hållbarhet i byggandet högst på agendan. Johan betonar konsekvent att god affärsverksamhet och hållbart ansvarstagande går hand i hand. Genom begreppet ”five zeros” konkretiserar och driver Johan kärnan i Skanskas hållbarhetsarbete. Tack vare detta fokus har Skanska bl a nått den lägsta frekvensen av arbetsplatsolyckor i sin bransch.

- Peter Norman, finansmarknadsminister
Peter Norman har tagit sig förbi nästa viktiga milstolpe i hållbarhetsarbetet genom sitt initiativ till att kräva att de statligt ägda bolagen inför relevanta hållbarhetsmål. Genom att införa krav på hållbarhetsmål och göra styrelsen ansvarig för dessa höjer Peter nivån på hållbarhetsarbetet och utmanar på det sättet näringslivet att följa efter. Även om enskilda företag inom näringslivet kommit längre så innebär hållbarhetsmålen att lägstanivån kommer att höjas inte bara inom de statliga bolagen utan inom näringslivet generellt.

Mera information om Hållbart ledarskap finns på NMCs hemsida, www.nmc.a.se.

Senaste nyheter