Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Energikommissionen jobbar på omställningen till 100% förnybar energi

http://www.klimatsmart.se/images/news/Ibrahimbaylan-Mattias-Vepsa-250x167.jpg

Diskussionerna kring Energikommissionen med Energiminister Baylan i spetsen och uppdraget med fokus på år 2025-2050 går varma. Vi är glada att kommissionen tillsätts så att klimatfrågan får mer uppmärksamhet. Och att vi kanske äntligen kan få se en blocköverskridande överenskommelse om hur vi ska nå målet om 100% förnybar energi till år 2050. Arbetet med kommissionen ska delas upp i tre faser: - Kunskapsinhämtning - Analys och sedan - Förhandling om möjliga lösningar Låter klokt. Men vi tycker också att Energikommissionen behöver ta in kundperspektivet i sitt arbete redan nu. Energiministern har nämnt möjligheterna att utnyttja ny teknik, bland annat för ett mera inkluderande energisystem med smarta nät och flexiblare kunder som medverkar i systemets funktion. Det verkar lovande! För lika säkert som att vi behöver en långsiktig plan för ställa om vår energiförsörjning till 100% förnybart – lika säkert är det att Energikommissionen behöver ta in kundperspektivet. Energikommissionens arbete sker på lång sikt, men som privatperson och konsument kan man påbörja den viktiga omställningen redan idag. Det är något vi hoppas att Energikommissionen tar fasta på i sitt inledande arbete. Att rikta tydliga budskap till Sveriges konsumenter om vad själv man kan göra här och nu. Att göra ett aktivt val och välja klimatvänlig och miljövänlig el till sin bostad är en av de enklaste sakerna. Världsnaturfonden WWF har listat ytterligare tre saker som handlar om Bilen, Biffen och Börsen. Energiministern har också talat om Sveriges enastående förutsättningar som producent av förnybar energi. Och det håller vi med om – Sverige har finfina förutsättningar. Till exempel för mer småskalig solelsproduktion där vi ser att reglerna behöver justeras för att det ska bli ännu enklare och mer lönsamt. Vi på Telge Energi drar vårt strå till stacken genom att sälja solcellspaket och köpa in överskottsel från våra elkunder. Potentialen för solel på befintliga tak i Sverige är 10 % av vårt elbehov om vi använder 25 % av våra befintliga tak. Idag kommer bara 0,06 % av vår el i Sverige från solenergi, därför är vi extra stolta över att alla våra elavtal innehåller en skvätt sol. / Fru Watt, Petra Hallebrant, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Energikommissionen jobbar på omställningen till 100% förnybar energi

2015-03-30
Ibrahim Baylan, Energiminister
Diskussionerna kring Energikommissionen med Energiminister Baylan i spetsen och uppdraget med fokus på år 2025-2050 går varma.

Vi är glada att kommissionen tillsätts så att klimatfrågan får mer uppmärksamhet. Och att vi kanske äntligen kan få se en blocköverskridande överenskommelse om hur vi ska nå målet om 100% förnybar energi till år 2050. Arbetet med kommissionen ska delas upp i tre faser:

- Kunskapsinhämtning
- Analys och sedan
- Förhandling om möjliga lösningar

Låter klokt. Men vi tycker också att Energikommissionen behöver ta in kundperspektivet i sitt arbete redan nu.

Energiministern har nämnt möjligheterna att utnyttja ny teknik, bland annat för ett mera inkluderande energisystem med smarta nät och flexiblare kunder som medverkar i systemets funktion. Det verkar lovande!

För lika säkert som att vi behöver en långsiktig plan för ställa om vår energiförsörjning till 100% förnybart – lika säkert är det att Energikommissionen behöver ta in kundperspektivet.

Energikommissionens arbete sker på lång sikt, men som privatperson och konsument kan man påbörja den viktiga omställningen redan idag. Det är något vi hoppas att Energikommissionen tar fasta på i sitt inledande arbete. Att rikta tydliga budskap till Sveriges konsumenter om vad själv man kan göra här och nu.

Att göra ett aktivt val och välja klimatvänlig och miljövänlig el till sin bostad är en av de enklaste sakerna. Världsnaturfonden WWF har listat ytterligare tre saker som handlar om Bilen, Biffen och Börsen.

Energiministern har också talat om Sveriges enastående förutsättningar som producent av förnybar energi. Och det håller vi med om – Sverige har finfina förutsättningar. Till exempel för mer småskalig solelsproduktion där vi ser att reglerna behöver justeras för att det ska bli ännu enklare och mer lönsamt.

Vi på Telge Energi drar vårt strå till stacken genom att sälja solcellspaket och köpa in överskottsel från våra elkunder. Potentialen för solel på befintliga tak i Sverige är 10 % av vårt elbehov om vi använder 25 % av våra befintliga tak.

Idag kommer bara 0,06 % av vår el i Sverige från solenergi, därför är vi extra stolta över att alla våra elavtal innehåller en skvätt sol.

/ Fru Watt, Petra Hallebrant, Telge Energi

Är du fortfarande osäker på om en omställning till 100% förnybart är möjlig? Då kan jag tipsa om Världsnaturfondens rapport ”Hållbar energi – 100% förnybart på naturens villkor”:
www.wwf.se/source.php/1409707/H%C3%A5llbar%20energi_sep%202011_rapport.pdf
Foto: Mattias Vespa

Senaste nyheter