Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

En verktygslåda för vårt nya klimat

http://www.klimatsmart.se/images/news/foi90x57.gif

Forskningsprogrammet Climatools hjälper beslutsfattare att anpassa vårt samhälle till konsekvenserna av klimatförändringarna. Programmets inriktning ligger främst på områden som hälsa, bebyggelse, turism och friluftsliv. - Klimatförändringarna är ett faktum. Även om vi begränsar utsläppen kommer vi att få ett varmare och vildare klimat i framtiden och denna framtid ligger inte så lång bort. Vi ser förändringar redan nu och den generation som föds idag kan få uppleva den största klimatförändringen i Sveriges historia, säger Annika Carlsson-Kanyama, programchef i Climatools. Climatools drivs av FOI på uppdrag av Naturvårdsverket. Det startade hösten 2006 och pågår till 2011, omsätter 25 miljoner kronor och sker i samverkan med KTH, Umeå och Konjunkturinstitutet. Klimatförändringarna skapar nya förhållanden som vi måste anpassa oss till. För att hjälpa samhällsplanerare och beslutsfattare med anpassningsåtgärder tar FOI och övriga partners fram en uppsättning verktyg. Frågor som måste hanteras handlar till exempel om hur vi beräknar kostnader och intäkter för anpassningsåtgärder, hur vi hanterar målkonflikter och hur vi kan lyfta upp de etiska frågorna. Verktygen tas fram i preliminär form under den första delen av programmet och provas och förbättras under den andra delen. Under arbetets gång kommer Climatools skapa ny kunskap om vilka anpassningar som kan krävas i samhället lite längre fram i tiden. - Verktygen kommer att täcka aspekter som etik, ekonomi, folkhälsa, jämställdhet och teknik, avslutar Annika Carlsson-Kanyama.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

En verktygslåda för vårt nya klimat

2010-06-14
Forskningsprogrammet Climatools hjälper beslutsfattare att anpassa vårt samhälle till konsekvenserna av klimatförändringarna. Programmets inriktning ligger främst på områden som hälsa, bebyggelse, turism och friluftsliv.

- Klimatförändringarna är ett faktum. Även om vi begränsar utsläppen kommer vi att få ett varmare och vildare klimat i framtiden och denna framtid ligger inte så lång bort. Vi ser förändringar redan nu och den generation som föds idag kan få uppleva den största klimatförändringen i Sveriges historia, säger Annika Carlsson-Kanyama, programchef i Climatools.

Climatools drivs av FOI på uppdrag av Naturvårdsverket. Det startade hösten 2006 och pågår till 2011, omsätter 25 miljoner kronor och sker i samverkan med KTH, Umeå och Konjunkturinstitutet.

Klimatförändringarna skapar nya förhållanden som vi måste anpassa oss till. För att hjälpa samhällsplanerare och beslutsfattare med anpassningsåtgärder tar FOI och övriga partners fram en uppsättning verktyg. Frågor som måste hanteras handlar till exempel om hur vi beräknar kostnader och intäkter för anpassningsåtgärder, hur vi hanterar målkonflikter och hur vi kan lyfta upp de etiska frågorna. Verktygen tas fram i preliminär form under den första delen av programmet och provas och förbättras under den andra delen. Under arbetets gång kommer Climatools skapa ny kunskap om vilka anpassningar som kan krävas i samhället lite längre fram i tiden.

- Verktygen kommer att täcka aspekter som etik, ekonomi, folkhälsa, jämställdhet och teknik, avslutar Annika Carlsson-Kanyama.

Senaste nyheter