Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Elektriska vägar får 4 miljoner i stöd

http://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten195x50bn.gif

Energimyndigheten har beviljat fortsatt finansiering av projektet ”Elektriska vägar” med 4 miljoner kronor. I projektet ska en strömavtagare utvecklas som automatiskt kan ansluta och koppla ifrån elledningen under färd. Att bygga upp ett system med elektriska vägar är inte i första hand ett tekniskt problem, utan mycket bygger på beprövad och standardiserad trådbussteknik, även om viss vidareutveckling krävs. Svenska Elvägars projekt ska utveckla en strömavtagare som automatiskt kan ansluta och koppla ifrån elledningen under färd i hastigheter upp till 80km/h, vilket är en grundförutsättning för att behålla lastbilens driftssäkerhet. Omkörningar, rondeller, broar och viadukter eller körning på en sträcka som inte är elektrifierad får inte bli hinder i trafiken utan ska kunna passeras lika enkelt som nu. – Det räcker inte med enbart batteridrift för att elektrifiera tung trafik på väg. Mer forskning behövs inom området att leda elenergi till fordon under färd och tillsammans med det tidigare beslutade projektet "Slide In-teknik för kontinuerlig överföring av energi till elektriska fordon" kan detta projekt ge ny kunskap inom området, säger Ulf Jonson vid Energimyndigheten. Projektet ”Elektriska vägar” utförs i samarbete med Trafikverket, Hägglunds BAE systems, Balfour Beatty, Elforsk, Mälardalens Högskola, Robotdalen, Scania och Volvo. Under våren 2010 utförde Svenska Elvägar, på uppdrag av Vägverket och Energimyndigheten, en förstudie kring elektrifiering av tunga fordon. Studien visade på möjligheter till stora samhällsekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga vinster med elektrifiering av den tunga trafiken på svenska vägar. Projektet genomförs inom ramen för programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI). Det ekonomiska stödet från Energimyndigheten motsvarar 55 procent av den totala projektkostnaden på 7.3 miljoner kronor. För mer information, kontakta: Ulf Jonson, Energimyndigheten, 016-544 21 78 Anders Nordqvist, VD Svenska Elvägar AB, 070-377 91 60

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Elektriska vägar får 4 miljoner i stöd

2011-01-11
Energimyndigheten har beviljat fortsatt finansiering av projektet ”Elektriska vägar” med 4 miljoner kronor. I projektet ska en strömavtagare utvecklas som automatiskt kan ansluta och koppla ifrån elledningen under färd.

Att bygga upp ett system med elektriska vägar är inte i första hand ett tekniskt problem, utan mycket bygger på beprövad och standardiserad trådbussteknik, även om viss vidareutveckling krävs. Svenska Elvägars projekt ska utveckla en strömavtagare som automatiskt kan ansluta och koppla ifrån elledningen under färd i hastigheter upp till 80km/h, vilket är en grundförutsättning för att behålla lastbilens driftssäkerhet. Omkörningar, rondeller, broar och viadukter eller körning på en sträcka som inte är elektrifierad får inte bli hinder i trafiken utan ska kunna passeras lika enkelt som nu.

– Det räcker inte med enbart batteridrift för att elektrifiera tung trafik på väg. Mer forskning behövs inom området att leda elenergi till fordon under färd och tillsammans med det tidigare beslutade projektet "Slide In-teknik för kontinuerlig överföring av energi till elektriska fordon" kan detta projekt ge ny kunskap inom området, säger Ulf Jonson vid Energimyndigheten.

Projektet ”Elektriska vägar” utförs i samarbete med Trafikverket, Hägglunds BAE systems, Balfour Beatty, Elforsk, Mälardalens Högskola, Robotdalen, Scania och Volvo.

Under våren 2010 utförde Svenska Elvägar, på uppdrag av Vägverket och Energimyndigheten, en förstudie kring elektrifiering av tunga fordon. Studien visade på möjligheter till stora samhällsekonomiska, miljömässiga och säkerhetsmässiga vinster med elektrifiering av den tunga trafiken på svenska vägar.

Projektet genomförs inom ramen för programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI). Det ekonomiska stödet från Energimyndigheten motsvarar 55 procent av den totala projektkostnaden på 7.3 miljoner kronor.

För mer information, kontakta:
Ulf Jonson, Energimyndigheten, 016-544 21 78
Anders Nordqvist, VD Svenska Elvägar AB, 070-377 91 60

Förstudien ”Elektriska vägar- elektrifiering av tung trafik” finns att ladda ner på www.elvag.se

Senaste nyheter