
Redaktör:
Jens Ljunggren
Ekopionjären Solberga Restaurang har minst 90% ekologisk mat
2014-11-13

Claudio Paez, Solberga Restaurang
Solberga Restaurang ligger på Solberga Gård på Öland, ett lantbruk som var en av pionjärerna inom KRAV-märkt produktion. Restaurangen har länge serverat ekologisk mat och nu har man satsat på en KRAV-märkning på högsta nivå.
Solberga Restaurang är en sommarrestaurang som serverar egenodlade grönsaker och kött från gården samt närproducerad från andra KRAV-märkta gårdar. Att allt är ekologiskt är en självklarhet och menyn varierar efter dagens skörd.
Claudio Paez är kock och driver restaurangen, men jobbar även med odlingen på gården. Han beskriver Solberga Gård som en ekologisk oas;
– Solberga har alltid haft ett ekologiskt tänk. Restaurangen har tidigare varit KRAV-märkt i det äldre systemet. Nu var det dags att gå med i det nya. För mig ligger det varmt om hjärtat att laga mat på ekoråvaror och att hämta egna från gården. Plocka, tvätta och tillaga, det ger mycket bättre smak och känns så rätt.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Solberga Restaurang har funnits sedan 2008. Innan dess hade gården caféverksamhet.
– Utöver restaurang så har Solberga Gård även ett vandrarhem som serverar KRAV-märkt frukost. Vi bedriver öppen-gård verksamhet, har en sparrisodling och egna höns. Vi satsar på att bli självförsörjande fullt ut med ekologiska råvaror.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Solberga Restaurang är certifierade av HS Certifiering AB.
Kontakt:
Claudio Paez, ägare och kock Solberga Restaurang, 0735-33 48 22
Anders Hjorth, HS Certifiering AB, 0768-79 15 24
Läs mer:
KRAV-certifierade restauranger:
- www.krav.se/restaurangsok
Solberga Restaurang:
- www.solbergagard.se/sv/cafe-restaurang/mat-a-dryck.html
- www.facebook.com/profile.php
Solberga Restaurang är en sommarrestaurang som serverar egenodlade grönsaker och kött från gården samt närproducerad från andra KRAV-märkta gårdar. Att allt är ekologiskt är en självklarhet och menyn varierar efter dagens skörd.
Claudio Paez är kock och driver restaurangen, men jobbar även med odlingen på gården. Han beskriver Solberga Gård som en ekologisk oas;
– Solberga har alltid haft ett ekologiskt tänk. Restaurangen har tidigare varit KRAV-märkt i det äldre systemet. Nu var det dags att gå med i det nya. För mig ligger det varmt om hjärtat att laga mat på ekoråvaror och att hämta egna från gården. Plocka, tvätta och tillaga, det ger mycket bättre smak och känns så rätt.
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
- Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
- Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
- Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
Idag finns cirka 800 KRAV-certifierade restauranger i Sverige.
– Antal KRAV-märken är minst lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.
Solberga Restaurang har funnits sedan 2008. Innan dess hade gården caféverksamhet.
– Utöver restaurang så har Solberga Gård även ett vandrarhem som serverar KRAV-märkt frukost. Vi bedriver öppen-gård verksamhet, har en sparrisodling och egna höns. Vi satsar på att bli självförsörjande fullt ut med ekologiska råvaror.
En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Solberga Restaurang är certifierade av HS Certifiering AB.
Kontakt:
Claudio Paez, ägare och kock Solberga Restaurang, 0735-33 48 22
Anders Hjorth, HS Certifiering AB, 0768-79 15 24
Läs mer:
KRAV-certifierade restauranger:
- www.krav.se/restaurangsok
Solberga Restaurang:
- www.solbergagard.se/sv/cafe-restaurang/mat-a-dryck.html
- www.facebook.com/profile.php
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…