Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Så äter du mest klimatsmart - Hemköps dietist tipsar

http://www.klimatsmart.se/images/news/hemkop-dietist-helena-bjork-120x197.png

Vad ska jag äta för att vara klimatsmart? Helena Björck, Hemköps egen dietist, tog med pappa Anders Hallström i ”klimatsmarta familjen” för en gemensam rundvandring i matbutiken. Här är hennes bästa tips och råd. Det första du som konsument möter när du kliver in på Hemköp Torsplan i Stockholm är avdelningen för frukt och grönt. Välfyllda härliga diskar som utstrålar matglädje med sin fantastiska färgprakt, oavsett årstid. Det är här, på avdelningen frukt och grönt, som Helena tycker att Anders och hans familj ska ägna mest tid, oavsett om de går till affären eller beställer sin mat via nätet som blivit allt populärare. – Att äta klimatsmart innefattar ju flera saker, men främst är det att äta frukt och grönt i säsong, påpekar Helena. Vi fortsätter in i butiken och det är här hon ger sitt andra råd. Att våga välja andra produkter än de vanliga. – Det finns livsmedel man kan äta mer ofta än andra, då minskar man sitt klimatavtryck en hel del faktiskt. Hon tar vanligt ris som ett bra exempel. Varför inte byta ut det mot något motsvarande? – Som matvete, kornris och/eller dinkel istället. Det odlas ju dessutom i Sverige, eller i alla fall i Norden. Välj bönpasta istället för vanlig pasta. Helena Björck fortsätter: – Istället för att låta köttet vara den centrala delen i en måltid kan man ju låta grönsakerna bestämma vad måltiden ska innehålla, och planera maten utefter dessa istället. – På hösten och vintern, när salladen måste fraktas långt från Sverige, så kan man ju göra sallader på de grönsaker som är mer klimatsmarta såsom morötter, kålsorter, rödbetor, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, äpplen och liknande. – Man kan säga att rotfrukter borde vara basen i våra kylskåp i vinter. Anders matkorg börjar bli fylld. Har han kanske handlat för mycket? – Det som också är viktigt om man vill minska sina klimatavtryck är att inte slänga mat i onödan, utan försöka äta upp rester och försöka laga mat på olika rester som finns i kylskåp och skafferi. Familjen Hallström består förutom pappa Anders och mamma Marie, även av barnen Kevin, 11, Karl William, 10 och Leija, 4 år. Och bland barn finns alltid vissa favoriträtter. Typ spagetti och köttfärssås, den vanligaste maträtten av dem alla tillsammans med falukorv. – Det behöver ju inte nödvändigtvis vara köttfärs som är basen. Man kan dryga ut köttfärsen med viltfärs som man dessutom hittar i butikens frysdiskar. Eller om man tycker det blir för dyrt, varför inte blanda hälften köttfärs hälften viltfärs. Då minskar man ju faktiskt köttkonsumtionen något. Man kan ju prova att göra en korvgryta eller korv stroganoff på en 50/50 korv, alltså en korv där man har 50 procent kött och 50 procent grönsaker. – Barnen kanske tycker att det är godare till och med. Att välja vegetariskt protein från baljväxter är ju förstås det allra bästa, då blir inte maten så dyr heller. Baljväxter är den mest klimatsmarta alternativa proteinkällan, säger Helena Björck. Nästa gång familjen Hallström ska handla gör de det via nätet istället. Det är också att vara klimatsmart. Faktaruta Klimatsmarta familjen: • Anders Hallström och hans familj i Vallentuna, Stockholm, ska under ett år leva så klimatsmart det går. • Allt som ett experiment under ett år för att se om de kan närma sig FN:s uppsatta klimatmål på ett ton utsläpp av koldioxid per person och år. • En tuff uppgift eftersom vi svenskar i dag i snitt släpper ut 12-14 ton per person och år. • Framför allt handlar det om tre delar de fokuserar på; boende, transporter och mat. • Hemköp stödjer familjens projekt genom att ge tips och råd på vilken mat de ska välja och hur de ska äta för att vara klimatsmarta. Fler tips på hur du äter klimatsmart: - Dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter. - Dryga ut tacofärsen med svarta bönor och butternut squash. - Byt ut pitabrödet mot vitkålsblad till falafeln. - Sugen på biffar? Byt ut färsen mot till exempel riven squash. Blanda ihop med salt och peppar, ett ägg och vetemjöl och du har en god rätt som du kan servera med till exempel crème fraiche och gravad lax.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Så äter du mest klimatsmart - Hemköps dietist tipsar

2016-11-09
Vad ska jag äta för att vara klimatsmart?

Helena Björck, Hemköps egen dietist, tog med pappa Anders Hallström i ”klimatsmarta familjen” för en gemensam rundvandring i matbutiken.

Här är hennes bästa tips och råd.

Det första du som konsument möter när du kliver in på Hemköp Torsplan i Stockholm är avdelningen för frukt och grönt. Välfyllda härliga diskar som utstrålar matglädje med sin fantastiska färgprakt, oavsett årstid.

Det är här, på avdelningen frukt och grönt, som Helena tycker att Anders och hans familj ska ägna mest tid, oavsett om de går till affären eller beställer sin mat via nätet som blivit allt populärare.

– Att äta klimatsmart innefattar ju flera saker, men främst är det att äta frukt och grönt i säsong, påpekar Helena.

Vi fortsätter in i butiken och det är här hon ger sitt andra råd. Att våga välja andra produkter än de vanliga.

– Det finns livsmedel man kan äta mer ofta än andra, då minskar man sitt klimatavtryck en hel del faktiskt.

Hon tar vanligt ris som ett bra exempel. Varför inte byta ut det mot något motsvarande?

– Som matvete, kornris och/eller dinkel istället. Det odlas ju dessutom i Sverige, eller i alla fall i Norden. Välj bönpasta istället för vanlig pasta.

Helena Björck fortsätter:
– Istället för att låta köttet vara den centrala delen i en måltid kan man ju låta grönsakerna bestämma vad måltiden ska innehålla, och planera maten utefter dessa istället.

– På hösten och vintern, när salladen måste fraktas långt från Sverige, så kan man ju göra sallader på de grönsaker som är mer klimatsmarta såsom morötter, kålsorter, rödbetor, palsternacka, jordärtskocka, rotselleri, äpplen och liknande.

– Man kan säga att rotfrukter borde vara basen i våra kylskåp i vinter.

Anders matkorg börjar bli fylld. Har han kanske handlat för mycket?

– Det som också är viktigt om man vill minska sina klimatavtryck är att inte slänga mat i onödan, utan försöka äta upp rester och försöka laga mat på olika rester som finns i kylskåp och skafferi.

Familjen Hallström består förutom pappa Anders och mamma Marie, även av barnen Kevin, 11, Karl William, 10 och Leija, 4 år. Och bland barn finns alltid vissa favoriträtter. Typ spagetti och köttfärssås, den vanligaste maträtten av dem alla tillsammans med falukorv.

– Det behöver ju inte nödvändigtvis vara köttfärs som är basen. Man kan dryga ut köttfärsen med viltfärs som man dessutom hittar i butikens frysdiskar.

Eller om man tycker det blir för dyrt, varför inte blanda hälften köttfärs hälften viltfärs. Då minskar man ju faktiskt köttkonsumtionen något. Man kan ju prova att göra en korvgryta eller korv stroganoff på en 50/50 korv, alltså en korv där man har 50 procent kött och 50 procent grönsaker.

– Barnen kanske tycker att det är godare till och med. Att välja vegetariskt protein från baljväxter är ju förstås det allra bästa, då blir inte maten så dyr heller. Baljväxter är den mest klimatsmarta alternativa proteinkällan, säger Helena Björck.

Nästa gång familjen Hallström ska handla gör de det via nätet istället. Det är också att vara klimatsmart.

Faktaruta Klimatsmarta familjen:
• Anders Hallström och hans familj i Vallentuna, Stockholm, ska under ett år leva så klimatsmart det går.
• Allt som ett experiment under ett år för att se om de kan närma sig FN:s uppsatta klimatmål på ett ton utsläpp av koldioxid per person och år.
• En tuff uppgift eftersom vi svenskar i dag i snitt släpper ut 12-14 ton per person och år.
• Framför allt handlar det om tre delar de fokuserar på; boende, transporter och mat.
• Hemköp stödjer familjens projekt genom att ge tips och råd på vilken mat de ska välja och hur de ska äta för att vara klimatsmarta.

Fler tips på hur du äter klimatsmart:
- Dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter.
- Dryga ut tacofärsen med svarta bönor och butternut squash.
- Byt ut pitabrödet mot vitkålsblad till falafeln.
- Sugen på biffar? Byt ut färsen mot till exempel riven squash. Blanda ihop med salt och peppar, ett ägg och vetemjöl och du har en god rätt som du kan servera med till exempel crème fraiche och gravad lax.

Senaste nyheter