
Redaktör:
Gita Ljunggren
Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner
2021-05-15

Alkoholfria naturviner
12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och spontanjästa viner utan tillsatser. Vindruvorna odlas på vulkanjord i den italienska regionen Breganze med en minimal klimatpåverkan.
Det två vinerna är Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 och Low Intervention Organic Red No. 1 som odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto i norra Italien. Odlingen sker helt organiskt utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på vinet samt även områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård.
– Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturviner där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär.
Oddbird Organic Low Intervention No. 1 och är de första i en hel serie av alkoholbefriade naturviner från olika vingårdar i världen. Samtliga naturviner från Oddbird kommer endast att lanseras en enda gång i limiterad upplaga. Upplagan för det vita vinet är 8 000 flaskor och för det röda vinet 10 000 flaskor med försäljning i USA och England samt i Sverige och EU genom Oddbirds webbshop. Premiären i Sverige sker 12 maj där priset för vinerna är 109 kronor vardera.
Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1:
Det vita alkoholbefriade naturvinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra.
Om Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1:
Det röda alkoholbefriade vinet är en blandning av Merlot och Pinot Noir som båda vinifierats i små volymer i använda ekfat. Därefter lagras Merlotvinet i franska ekfat på 225 liter medan en del av Pinot Noir-vinet får ligga på franska 500-liters ekfat.
I den färdiga blandningen står Merlot för fruktighet och friskhet medan Pinot Noir ger vinet längd och finess. I smaken finns toner av blåbär, björnbär och mörka körsbär samt stall och ekfat. I eftersmaken finns tydliga men mjuka tanniner. Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1 serveras gärna lätt kylt runt 16 grader.
Det två vinerna är Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 och Low Intervention Organic Red No. 1 som odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto i norra Italien. Odlingen sker helt organiskt utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på vinet samt även områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård.
– Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturviner där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär.
Oddbird Organic Low Intervention No. 1 och är de första i en hel serie av alkoholbefriade naturviner från olika vingårdar i världen. Samtliga naturviner från Oddbird kommer endast att lanseras en enda gång i limiterad upplaga. Upplagan för det vita vinet är 8 000 flaskor och för det röda vinet 10 000 flaskor med försäljning i USA och England samt i Sverige och EU genom Oddbirds webbshop. Premiären i Sverige sker 12 maj där priset för vinerna är 109 kronor vardera.
Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1:
Det vita alkoholbefriade naturvinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra.
Om Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1:
Det röda alkoholbefriade vinet är en blandning av Merlot och Pinot Noir som båda vinifierats i små volymer i använda ekfat. Därefter lagras Merlotvinet i franska ekfat på 225 liter medan en del av Pinot Noir-vinet får ligga på franska 500-liters ekfat.
I den färdiga blandningen står Merlot för fruktighet och friskhet medan Pinot Noir ger vinet längd och finess. I smaken finns toner av blåbär, björnbär och mörka körsbär samt stall och ekfat. I eftersmaken finns tydliga men mjuka tanniner. Oddbird Low Intervention Organic Red No. 1 serveras gärna lätt kylt runt 16 grader.
Källa: Oddbird
Senaste nyheter
-
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-03
Regeringen begränsar användningen av engångsplastRegeringen vill se ett hållbart användande av engångsplast och har i dag fattat en rad beslut som… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-06-02
I Örnsköldsvik kan du panta din take away-muggSvenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två… -
2021-05-15
Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och… -
2021-05-07
Ny metod minskar kaffets klimatpåverkanArvid Nordquist Kafferosteri tillsammans med Rainforest Alliance testar en ny, innovativ metod för… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges… -
2021-03-05
KRAV lanserar ny app och hemsida för sitt regelverkKRAV tar nu nästa steg i sin digitala omställning, genom att lansera en digital plattform och en…