Redaktör:
Gita Ljunggren
Klimatsmart krav-märkt sill på julbordet
2016-12-19
Den KRAV-märkta sillen är en av de mest klimatsmarta fiskeprodukterna. Sillen är klimatsmart i sig och dessutom måste den KRAV-certifierade fiskebåten se till att bara använda små mängder bränsle.
KRAV-märkt fisk – och speciellt sill – är ett klimatsmart fiskalternativ. Ingen annan märkning ställer så tuffa krav på fiskebåtarna, reglerna kräver bland annat att endast 0,10 liter bränsle får användas per kilo landad sill. Regler som bidrar till att minska den negativa klimatpåverkan.
– Det är en oerhörd skillnad mellan klimatpåverkan från olika fisken. Därför behövs en helhetssyn för fiskets påverkan på både fiskbestånd och klimat. Att reglera bränsleåtgången, vilket oftast står för merparten av klimatgasutsläppen, är ett mätbart sätt att minska båtens negativa klimatpåverkan. Här bidrar KRAVs regler till att uppmuntra bränsleeffektiva fiskemetoder, säger Sara Hornborg, forskare inom livscykelanalys av fisk- och skaldjursproduktion på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Att det finns KRAV-märkt sill till årets julbord var ingen självklarhet i början av året. Till följd av bristande förvaltning, som lett till överfiske av sillbeståndet i Norska havet och Barents hav, var KRAV tvungen att dra in sitt godkännande av det området.Orkla Foods Sverige AB, som länge satsat på KRAV-märkt sill under varumärket Abba, ville inte tappa produkten och ansökte om att få fiska sill i Nordsjön istället. Eftersom det beståndet är tillräckligt hållbart, förvaltas på rätt sätt och dessutom inte innehåller några främmande ämnen, kunde KRAV ge sitt godkännande. Dessutom är fiskemetoden, snörpvad, skonsam.
– Vårt arbete för miljö och klimat tar vi på stort allvar och därför är det avgörande för oss att ha KRAV-märkta produkter i vårt sortiment, säger Henrik Strömqvist, marknadschef på Orkla Foods Sverige AB.
När området väl var godkänt började arbetet med att KRAV-certifiera den fiskebåt som skulle fånga sillen. Det blev Norska Vestfart As som valde att KRAV-certifiera sin verksamhet. I förberedelserna inför den första kontrollen behövde manskapet se över sina rutiner för bränsleanvändningen och vilka köldmedier som används på båten. Det blev en del arbete för att få all dokumentation på plats, men lagom till höstens fiskesäsong i september kunde fisket efter årets KRAV-märkta dillsill påbörjas.
– Haven är nästintill oändliga, men inte fisken, därför är det viktigt vilken fisk du väljer till årets julbord. Att Orkla Foods Sverige och Vestfart kunde rädda den KRAV-märkta sillen är en riktig julsaga. Detta arbete bidrar till den kraftiga ökningen av KRAV-märkt sjömat, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.
Den KRAV-märkta sillen från Orkla Foods Sverige säljs under varumärket Abba och finns i smaken dillsill, där även övriga ingredienser är KRAV-certifierade. KRAVs ambition är att utbudet ska öka och att det så småningom ska finnas fler KRAV-märkta och klimatsmarta sillburkar i butikshyllorna.
Kontakt:
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 0706659376
- Sara Hornborg, forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, +46 (0)73 026 84 37
Läs mer om produkten och hur fisket går till: abba.se/hallbart-fiske/krav-maerkt-sill/
KRAV-märkt fisk – och speciellt sill – är ett klimatsmart fiskalternativ. Ingen annan märkning ställer så tuffa krav på fiskebåtarna, reglerna kräver bland annat att endast 0,10 liter bränsle får användas per kilo landad sill. Regler som bidrar till att minska den negativa klimatpåverkan.
– Det är en oerhörd skillnad mellan klimatpåverkan från olika fisken. Därför behövs en helhetssyn för fiskets påverkan på både fiskbestånd och klimat. Att reglera bränsleåtgången, vilket oftast står för merparten av klimatgasutsläppen, är ett mätbart sätt att minska båtens negativa klimatpåverkan. Här bidrar KRAVs regler till att uppmuntra bränsleeffektiva fiskemetoder, säger Sara Hornborg, forskare inom livscykelanalys av fisk- och skaldjursproduktion på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Att det finns KRAV-märkt sill till årets julbord var ingen självklarhet i början av året. Till följd av bristande förvaltning, som lett till överfiske av sillbeståndet i Norska havet och Barents hav, var KRAV tvungen att dra in sitt godkännande av det området.Orkla Foods Sverige AB, som länge satsat på KRAV-märkt sill under varumärket Abba, ville inte tappa produkten och ansökte om att få fiska sill i Nordsjön istället. Eftersom det beståndet är tillräckligt hållbart, förvaltas på rätt sätt och dessutom inte innehåller några främmande ämnen, kunde KRAV ge sitt godkännande. Dessutom är fiskemetoden, snörpvad, skonsam.
– Vårt arbete för miljö och klimat tar vi på stort allvar och därför är det avgörande för oss att ha KRAV-märkta produkter i vårt sortiment, säger Henrik Strömqvist, marknadschef på Orkla Foods Sverige AB.
När området väl var godkänt började arbetet med att KRAV-certifiera den fiskebåt som skulle fånga sillen. Det blev Norska Vestfart As som valde att KRAV-certifiera sin verksamhet. I förberedelserna inför den första kontrollen behövde manskapet se över sina rutiner för bränsleanvändningen och vilka köldmedier som används på båten. Det blev en del arbete för att få all dokumentation på plats, men lagom till höstens fiskesäsong i september kunde fisket efter årets KRAV-märkta dillsill påbörjas.
– Haven är nästintill oändliga, men inte fisken, därför är det viktigt vilken fisk du väljer till årets julbord. Att Orkla Foods Sverige och Vestfart kunde rädda den KRAV-märkta sillen är en riktig julsaga. Detta arbete bidrar till den kraftiga ökningen av KRAV-märkt sjömat, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.
Den KRAV-märkta sillen från Orkla Foods Sverige säljs under varumärket Abba och finns i smaken dillsill, där även övriga ingredienser är KRAV-certifierade. KRAVs ambition är att utbudet ska öka och att det så småningom ska finnas fler KRAV-märkta och klimatsmarta sillburkar i butikshyllorna.
Kontakt:
- Johan Cejie, Försäljningschef KRAV, 0706659376
- Sara Hornborg, forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, +46 (0)73 026 84 37
Läs mer om produkten och hur fisket går till: abba.se/hallbart-fiske/krav-maerkt-sill/
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-03
Regeringen begränsar användningen av engångsplastRegeringen vill se ett hållbart användande av engångsplast och har i dag fattat en rad beslut som… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-06-02
I Örnsköldsvik kan du panta din take away-muggSvenskarna är bland de bästa i världen på att panta burkar och flaskor. Varje år pantas över två… -
2021-05-15
Svenskt vinhus lanserar världens första alkoholfria naturviner12 maj lanserade det svenska vinhuset Oddbird världens första alkoholbefriade organiska och… -
2021-05-07
Ny metod minskar kaffets klimatpåverkanArvid Nordquist Kafferosteri tillsammans med Rainforest Alliance testar en ny, innovativ metod för… -
2021-05-05
KRAV skärper reglerna för ökad hållbarhetMed nya regler för bland annat växtodling och klimat tog KRAV under 2020 ytterligare steg för att… -
2021-04-26
Hemmalivet gav pantrekord - 99% pantar sina flaskorPantameras pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat med… -
2021-04-16
Ny hållbar laxodling ger 20 procent av Sveriges konsumtionSveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle. Stora delar av Sveriges… -
2021-03-05
KRAV lanserar ny app och hemsida för sitt regelverkKRAV tar nu nästa steg i sin digitala omställning, genom att lansera en digital plattform och en…