
Redaktör:
Gita Ljunggren
Så gör du egna soltorkade tomater
2013-09-24

Vid den här tiden på året är det säkert många av er som har ett gäng tomater hemma från trädgårdsodlingen. Att göra egna soltorkade tomater är mycket enklare än vad det låter. Vi snappade upp ett bra recept på bloggen Matgeek. Perfekt för oss som är löjligt förtjusta i soltorkade tomater men inte har lust att lägga pengar på dyra små burkar i affären.
Så här går man till väga:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
- Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
- Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
- Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.
- Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.
- Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan. Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Recept från bloggen: www.Matgeek.se
Så här går man till väga:
- Sätt ugnen på 80 grader.
- Ta ett gäng tomater, skölj av ordentligt och halvera dem.
- Placera dem i en ugnsfast form med snittytan uppåt och stoppa in i ugnen.
- Stäng luckan, men skjut in ett bestick mellan luckan och ugnen så den inte stängs helt.
- Låt stå tills de dragit ihop sig och blivit sega. Se upp bara så de inte blir fnösketorra.
- Ta några små burkar och fyll med ordentligt med tomater som varvas med olivolja och till exempel svartpeppar, basilika, rosmarin, timjan, vitlök eller kanske lite chili.
- Ställ svalt och låt dra några dagar innan du använder dem. Mina klarar sig flera månader. Om de har blivit dåliga så syns det tydligt. Se bara till att de är helt täcka av oljan. Alternativt kan man torka dem tills de är fnösketorra och därefter förvara dem i en burk som de är, utan olja. När de sen ska användas låter man dem mjukna i olja ett tag eller lägger dem i en sås.
Skrivet av Josefine Grahn på bloggen En lagom dos grönt.
Recept från bloggen: www.Matgeek.se
Källa: En lagom dos grönt
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…