Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Många nya ekogårdar med i Ekorundan 2013

http://www.klimatsmart.se/images/news/ekobondenn114x47.gif

Nu är det åter dags för våra skånska ekogårdar att öppna upp ladugårdsdörrarna för allmänheten! Under Ekorundan den 7-8 september kan man t.ex. träffa bonden, klia grisen bakom örat, mata hönorna och fika i gräset. På den ekologiska gården står det naturliga kretsloppet och biologiska mångfalden i centrum, vilket ger en fest för alla sinnen: genuina dofter och smaker, surret från insekter och en brokig blomsterprakt som vanligtvis inte får plats på de konventionella odlingarna. Och i år finns det möjlighet att upptäcka ännu mer - hela 18 st gårdar är med i Ekorundan 2013! Fem st nya gårdar är med i årets Ekorundan och två av dem har ekologisk grisuppfödning; Ellekärrs gård utanför Munka Ljungby och Källunda gård utanför Sösdala. Här kan man hälsa på suggorna som fått leva riktiga grisliv med utomhusbete och gyttjebad. På Källunda gård kan man också titta på de mobila grishusen som byggs på gården och som har solen som enda drivkälla. – Det finns massor att utveckla, menar Magnus Nyman på Källunda Gård. Idealet är ju att grisarna i högre utsträckning än nu kan äta grödan direkt från jorden istället för att vi ska lägga en massa energi på att skörda, torka, mala och fodra. De andra tre nya gårdarna är Gräsljunga gård, Hallontorpet och Nickebo. På Gräsljunga har Mikael och Annika Pettersson ekologisk fåruppfödning och med största djuromsorg sker också slakt och styckning direkt på gården. Hallontorpet erbjuder, som namnet avslöjar, just hallon. Gården har tre hektar ekologisk mark, främst med hösthallon men här finns också gammaldags trädgårdsväxter och pelargoner och det går fint att ta en ”hallonfika” i caféet och avnjuta den i torpträdgården. På Nickebo gård surrar bina i luften i sitt sökande efter nektar i blommorna. Här kan man lära sig om binas liv och om honungens väg från bikupa till burk och så kan man fika i honungscaféet. Under Ekorundans två dagar bjuds besökaren på spännande utflykter med guidade vandringar, odlartips, självplock, tävlingar, traktoråk och djurklappning - och naturligtvis massor av ekomat att njuta av! Varje gård har egna program, men gemensamt för alla är möjligheten att köpa fika samt programpunkten ”Bonden berättar” kl 11 och 14, där gårdens ägare delar med sig av sina kunskaper runt det ekologiska lantbruket. - Ekologiskt jordbruk är bra för djuren, jorden, vattnet och den biologiska mångfalden. Den som köper ekologiskt får allt detta på köpet och bidrar också till att utveckla den ekologiska marknaden och varje enskild konsument påverkar. Jag vill att besökarna ska passa på att under Ekorundan ställa alla frågor som de kan komma på direkt till ekobönderna och sedan sprida information vidare till alla de känner. Så kan vi tillsammans vara med att skapa en bättre gemensam framtid, menar Ebba-Maria Olson, som samordnar Ekorundan 2013. Välkommen ut i det grönskande Skåne och upplev Ekorundan 2013!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Många nya ekogårdar med i Ekorundan 2013

2013-08-29
Nu är det åter dags för våra skånska ekogårdar att öppna upp ladugårdsdörrarna för allmänheten! Under Ekorundan den 7-8 september kan man t.ex. träffa bonden, klia grisen bakom örat, mata hönorna och fika i gräset. På den ekologiska gården står det naturliga kretsloppet och biologiska mångfalden i centrum, vilket ger en fest för alla sinnen: genuina dofter och smaker, surret från insekter och en brokig blomsterprakt som vanligtvis inte får plats på de konventionella odlingarna. Och i år finns det möjlighet att upptäcka ännu mer - hela 18 st gårdar är med i Ekorundan 2013!

Fem st nya gårdar är med i årets Ekorundan och två av dem har ekologisk grisuppfödning; Ellekärrs gård utanför Munka Ljungby och Källunda gård utanför Sösdala. Här kan man hälsa på suggorna som fått leva riktiga grisliv med utomhusbete och gyttjebad. På Källunda gård kan man också titta på de mobila grishusen som byggs på gården och som har solen som enda drivkälla.

– Det finns massor att utveckla, menar Magnus Nyman på Källunda Gård. Idealet är ju att grisarna i högre utsträckning än nu kan äta grödan direkt från jorden istället för att vi ska lägga en massa energi på att skörda, torka, mala och fodra.

De andra tre nya gårdarna är Gräsljunga gård, Hallontorpet och Nickebo. På Gräsljunga har Mikael och Annika Pettersson ekologisk fåruppfödning och med största djuromsorg sker också slakt och styckning direkt på gården. Hallontorpet erbjuder, som namnet avslöjar, just hallon. Gården har tre hektar ekologisk mark, främst med hösthallon men här finns också gammaldags trädgårdsväxter och pelargoner och det går fint att ta en ”hallonfika” i caféet och avnjuta den i torpträdgården. På Nickebo gård surrar bina i luften i sitt sökande efter nektar i blommorna. Här kan man lära sig om binas liv och om honungens väg från bikupa till burk och så kan man fika i honungscaféet.

Under Ekorundans två dagar bjuds besökaren på spännande utflykter med guidade vandringar, odlartips, självplock, tävlingar, traktoråk och djurklappning - och naturligtvis massor av ekomat att njuta av! Varje gård har egna program, men gemensamt för alla är möjligheten att köpa fika samt programpunkten ”Bonden berättar” kl 11 och 14, där gårdens ägare delar med sig av sina kunskaper runt det ekologiska lantbruket.

- Ekologiskt jordbruk är bra för djuren, jorden, vattnet och den biologiska mångfalden. Den som köper ekologiskt får allt detta på köpet och bidrar också till att utveckla den ekologiska marknaden och varje enskild konsument påverkar. Jag vill att besökarna ska passa på att under Ekorundan ställa alla frågor som de kan komma på direkt till ekobönderna och sedan sprida information vidare till alla de känner. Så kan vi tillsammans vara med att skapa en bättre gemensam framtid, menar Ebba-Maria Olson, som samordnar Ekorundan 2013.

Välkommen ut i det grönskande Skåne och upplev Ekorundan 2013!
Källa: Ekobonden

Senaste nyheter