Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Julblommor klimatcertifierade av Svenskt Sigill

http://www.klimatsmart.se/images/news/svenskt-sigill-julblomma250x248.jpg

Under vinterns mörka tidevarv kan det vara skönt att pigga upp vardagen med ljus och färg. Ett utmärkt exempel på skönhet i vinter är alla de vackra julblommor som finns att tillgå under högtidsperioden. Amaryllis, Hyacint och Julstjärna är tre namn på blommor som vi gärna kopplar ihop med juletider. Alla tre kommer ursprungligen från olika delar av världen men har sedan lång tid tillbaka odlats och förädlats i Sverige. Amaryllis och Hyacinten kom till Sverige redan under 1700-talet. Julstjärnan kom till Sverige relativt sent, det var först på 1960-talet. Den blev snabbt en favorit i de svenska hushållen och under 1970-talet blev den allmän advents- och julblomma. Efterfrågan på den traditionella blomman har minskat något de senaste åren men det är samtidigt något som vägs upp av en ökad försäljning av andra sorter som Amaryllis och Hyacint. Mellan åren 2014 och 2015 ökade produktionen av Amaryllis och Hyacint med 8 respektive 9 procent. Intensiv period för odlare: November och december är viktiga månader för prydnadsväxter och många odlare är nu inne i en intensiv period för att förse Sveriges livsmedelsbutiker och blomsterbutiker med färgglada blommor till julen. Hos en av de klimatcertifierade producenterna, Alverbäcks Blommor, arbetar man under november och december månad med planteringen av tulpan- och amaryllislökar, likaså görs planteringen av tęte ā tęte som är ämnad för påsken. Det är även under november månad som försäljningen av amaryllis och hyacint börjar dra igång på allvar. - Både odling och försäljning går på högvarv! Mycket tyder även på att Amaryllis och Hyacinter kommer att bli storsäljare även i år. Dessa moderna och vackra julblommor passar alla konsumenter eftersom de är så pass lättskötta samtidigt som de är trevliga att följa i sin blommutveckling, säger Håkan Alverbäck, vd Alverbäcks Blommor. Efter julhögtiden blir nästa fokus för Alverbäcks och många andra odlare att förbereda och få ut vårens tulpaner till butikerna. Tulpansäsongen börjar i mitten på januari och pågår sedan fram till påsken ungefär. Blommor med miljö- och kvalitetsmärkning: Märkningen Svenskt Sigill är ett kvitto på att blomman eller prydnadsväxten är odlad i Sverige med höga krav på minimerad miljöpåverkan. Svenskt Sigill innehåller ett frivilligt tillval för klimatcertifiering. Tillvalet innebär att odlaren genomför ytterligare åtgärder för att minska odlingens klimatpåverkan. Till exempel att spara energi och kväve, köpa grön elektricitet och bruka ett sparsamt körsätt. Odlare som lever upp till reglerna för tillvalet berättigas att använda märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Julblommor klimatcertifierade av Svenskt Sigill

2016-12-15
Klimatcertifierad julblomma
Under vinterns mörka tidevarv kan det vara skönt att pigga upp vardagen med ljus och färg. Ett utmärkt exempel på skönhet i vinter är alla de vackra julblommor som finns att tillgå under högtidsperioden.

Amaryllis, Hyacint och Julstjärna är tre namn på blommor som vi gärna kopplar ihop med juletider. Alla tre kommer ursprungligen från olika delar av världen men har sedan lång tid tillbaka odlats och förädlats i Sverige.

Amaryllis och Hyacinten kom till Sverige redan under 1700-talet. Julstjärnan kom till Sverige relativt sent, det var först på 1960-talet. Den blev snabbt en favorit i de svenska hushållen och under 1970-talet blev den allmän advents- och julblomma.

Efterfrågan på den traditionella blomman har minskat något de senaste åren men det är samtidigt något som vägs upp av en ökad försäljning av andra sorter som Amaryllis och Hyacint. Mellan åren 2014 och 2015 ökade produktionen av Amaryllis och Hyacint med 8 respektive 9 procent.

Intensiv period för odlare:
November och december är viktiga månader för prydnadsväxter och många odlare är nu inne i en intensiv period för att förse Sveriges livsmedelsbutiker och blomsterbutiker med färgglada blommor till julen.

Hos en av de klimatcertifierade producenterna, Alverbäcks Blommor, arbetar man under november och december månad med planteringen av tulpan- och amaryllislökar, likaså görs planteringen av tęte ā tęte som är ämnad för påsken. Det är även under november månad som försäljningen av amaryllis och hyacint börjar dra igång på allvar.

- Både odling och försäljning går på högvarv! Mycket tyder även på att Amaryllis och Hyacinter kommer att bli storsäljare även i år. Dessa moderna och vackra julblommor passar alla konsumenter eftersom de är så pass lättskötta samtidigt som de är trevliga att följa i sin blommutveckling, säger Håkan Alverbäck, vd Alverbäcks Blommor.

Efter julhögtiden blir nästa fokus för Alverbäcks och många andra odlare att förbereda och få ut vårens tulpaner till butikerna. Tulpansäsongen börjar i mitten på januari och pågår sedan fram till påsken ungefär.

Blommor med miljö- och kvalitetsmärkning:
Märkningen Svenskt Sigill är ett kvitto på att blomman eller prydnadsväxten är odlad i Sverige med höga krav på minimerad miljöpåverkan. Svenskt Sigill innehåller ett frivilligt tillval för klimatcertifiering.

Tillvalet innebär att odlaren genomför ytterligare åtgärder för att minska odlingens klimatpåverkan. Till exempel att spara energi och kväve, köpa grön elektricitet och bruka ett sparsamt körsätt. Odlare som lever upp till reglerna för tillvalet berättigas att använda märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad.

Senaste nyheter