Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

30 procent mer biologisk mångfald på ekogårdar

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav-biologiskt-mangfald250x138.jpg

När kemiska bekämpningsmedel används och jordbruken blir alltmer monokulturella dör maskar, bin och insekter. Men den biologiska mångfalden kan räddas. Forskning visar att det är kring 30 procent högre mångfald i och omkring ekologiska jordbruk. – Det stora hotet mot den biologiska mångfalden är intensifieringen av jord- och skogsbruket. Framför allt användningen av kemiska bekämpningsmedel som insektsmedel, svampmedel och ogräsmedel i jordbruket, säger Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, Sveriges Lantbruksuniversitet. Samtidigt som forskning visar att den biologiska mångfalden minskar i jordbruket, visar annan forskning att det spritter av liv i ekologiskt odlade jordar. På ekogårdar är den biologiska mångfalden i genomsnitt 30 procent högre och det är i medeltal 50 procent högre antal av ett antal olika organismgrupper, men oftast inte fler skadeinsekter. På Jannelunds gård i Närke odlas foder till gårdens får och olika bönor för humankonsumtion. – Just biologisk mångfald ser jag som en av gårdens allra viktigaste produkter, säger Adam Arnesson, planetskötande KRAV-bonde. Enligt Jan Bengtsson är biologisk mångfald viktigt för oss människor på fler olika sätt: - Etiska aspekten: Det är viktigt att vi tar hand om ”livets mångfald” - Estetiska aspekten: mångfalden är vacker och intressant för många människor - Nytto-aspekten: Det finns biologisk mångfald värd att bevara eftersom vi har nytta av den, så kallade ekosystemtjänster. Vi vet inte vilka konsekvenser ett försvinnande av en art leder till. En stor biologisk mångfald kan ses som en försäkring mot oförutsedda händelser. – Just nu står vi inför en av jordens kanske hittills största utrotning av arter. Det är ett hot som förpliktigar, för mig som bonde men också för alla som handlar mat. Att köpa mat som är KRAV-märkt är att göra en planetskötande insats. Priset kan vara högre, men är desto lägre för vår planet, säger Adam Arnesson. Kontakt: - Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, Sveriges lantbruks Universitet, jan.bengtsson@slu.se - Adam Arnesson, KRAV-bonde Jannelunds gård, 070-6235900

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

30 procent mer biologisk mångfald på ekogårdar

2016-10-28
När kemiska bekämpningsmedel används och jordbruken blir alltmer monokulturella dör maskar, bin och insekter. Men den biologiska mångfalden kan räddas. Forskning visar att det är kring 30 procent högre mångfald i och omkring ekologiska jordbruk.

– Det stora hotet mot den biologiska mångfalden är intensifieringen av jord- och skogsbruket. Framför allt användningen av kemiska bekämpningsmedel som insektsmedel, svampmedel och ogräsmedel i jordbruket, säger Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Samtidigt som forskning visar att den biologiska mångfalden minskar i jordbruket, visar annan forskning att det spritter av liv i ekologiskt odlade jordar. På ekogårdar är den biologiska mångfalden i genomsnitt 30 procent högre och det är i medeltal 50 procent högre antal av ett antal olika organismgrupper, men oftast inte fler skadeinsekter.

På Jannelunds gård i Närke odlas foder till gårdens får och olika bönor för humankonsumtion.

– Just biologisk mångfald ser jag som en av gårdens allra viktigaste produkter, säger Adam Arnesson, planetskötande KRAV-bonde.

Enligt Jan Bengtsson är biologisk mångfald viktigt för oss människor på fler olika sätt:

- Etiska aspekten: Det är viktigt att vi tar hand om ”livets mångfald”
- Estetiska aspekten: mångfalden är vacker och intressant för många människor
- Nytto-aspekten: Det finns biologisk mångfald värd att bevara eftersom vi har nytta av den, så kallade ekosystemtjänster. Vi vet inte vilka konsekvenser ett försvinnande av en art leder till. En stor biologisk mångfald kan ses som en försäkring mot oförutsedda händelser.

– Just nu står vi inför en av jordens kanske hittills största utrotning av arter. Det är ett hot som förpliktigar, för mig som bonde men också för alla som handlar mat. Att köpa mat som är KRAV-märkt är att göra en planetskötande insats. Priset kan vara högre, men är desto lägre för vår planet, säger Adam Arnesson.

Kontakt:
- Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, Sveriges lantbruks Universitet, jan.bengtsson@slu.se
- Adam Arnesson, KRAV-bonde Jannelunds gård, 070-6235900
Källa: KRAV

Senaste nyheter