Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

City Gross bidrar till hållbart fiske

http://www.klimatsmart.se/images/news/citygross200x47.gif

På söndag handlar TV4s Kalla fakta om den akut utrotningshotade ålen. Våren 2008 beslutade BergendahlsGruppen att i samråd med bl.a. Greenpeace och WWF aktivt verka för ett hållbart fiske. En konsekvens blev att försäljningen av ål och scampi stoppades i City Gross-butikerna, samt att endast lutfisk framställd på hållbart fångad långa säljs. Inför stundande jul- och nyårsfirande efterfrågar konsumenterna ål, lutfisk och scampi. Utfiskning och rovdrift har dock gjort att denna efterfrågan blir allt svårare att tillfredställa. Landets fjärde största dagligvarukedja City Gross antog våren 2008 en policy som innebär att man skall medverka till en hållbar hantering av fisk och skaldjur. Beslutet var en naturlig följd av satsningen på manuella fiskdiskar och tillkom i en nära dialog med Greenpeace och WWF. - Vi satsar på att sälja fisk och skaldjur i manuella fiskdiskar och vill samtidigt ta ett aktivt ansvar för det vi säljer. Vi måste agera på ett sätt som främjar ett hållbart fiske nu och i framtiden, säger Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på City Gross. En konsekvens blev att man i City Gross-butikerna valde bort ål och varmvattenräkor (s k tigerräkor eller scampi), samt kraftigt begränsade urvalet av lutfiskleverantörer. Anledningen var att ålen är akut utrotningshotad, medan odlingarna och fisket av varmvattenräkor har stora negativa konsekvenser för såväl miljön som för de människor som bor i områden med dessa odlingar. Lutfisken menar man däremot är ok att sälja, så länge den framställs på långa fiskad med selektiva redskap under tider då arten inte leker. I klartext innebär det att den enbart är fiskad med krok främst i januari, februari och mars, men även i små mängder under lekperioden mellan april och maj. När långan leker slutar den äta och kan då ej fångas på krok, innebärande att den långa som fångas under denna period har lekt klart. Långan är fiskad ur hållbara bestånd i Nordatlanten på icke rödlistat farvatten. Norska Havforskningsinstituttets siffror visar på att bestånden av långa i dessa farvatten är stabil och har varit så under flera decennier. Även när det gäller hummer finns det restriktioner. - Alla kedjor verkar vara överens om att inte sälja varken ål eller scampi. Ändå finns ålen med på många julbord och scampin frossas det på vid nyår. Jag förstår inte hur det går ihop, säger Michael Riedel, produktchef fisk på City Gross. För mer information: Annica Hansson-Borg, Miljö- och kvalitetschef BergendahlsGruppen, 0703-22 91 90 Michael Riedel, produktchef fisk BergendahlsGruppen, 070-395 46 27

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

City Gross bidrar till hållbart fiske

2009-11-27
På söndag handlar TV4s Kalla fakta om den akut utrotningshotade ålen. Våren 2008 beslutade BergendahlsGruppen att i samråd med bl.a. Greenpeace och WWF aktivt verka för ett hållbart fiske. En konsekvens blev att försäljningen av ål och scampi stoppades i City Gross-butikerna, samt att endast lutfisk framställd på hållbart fångad långa säljs.

Inför stundande jul- och nyårsfirande efterfrågar konsumenterna ål, lutfisk och scampi. Utfiskning och rovdrift har dock gjort att denna efterfrågan blir allt svårare att tillfredställa.

Landets fjärde största dagligvarukedja City Gross antog våren 2008 en policy som innebär att man skall medverka till en hållbar hantering av fisk och skaldjur. Beslutet var en naturlig följd av satsningen på manuella fiskdiskar och tillkom i en nära dialog med Greenpeace och WWF.

- Vi satsar på att sälja fisk och skaldjur i manuella fiskdiskar och vill samtidigt ta ett aktivt ansvar för det vi säljer. Vi måste agera på ett sätt som främjar ett hållbart fiske nu och i framtiden, säger Annica Hansson Borg, miljö- och kvalitetschef på City Gross.

En konsekvens blev att man i City Gross-butikerna valde bort ål och varmvattenräkor (s k tigerräkor eller scampi), samt kraftigt begränsade urvalet av lutfiskleverantörer.

Anledningen var att ålen är akut utrotningshotad, medan odlingarna och fisket av varmvattenräkor har stora negativa konsekvenser för såväl miljön som för de människor som bor i områden med dessa odlingar.

Lutfisken menar man däremot är ok att sälja, så länge den framställs på långa fiskad med selektiva redskap under tider då arten inte leker. I klartext innebär det att den enbart är fiskad med krok främst i januari, februari och mars, men även i små mängder under lekperioden mellan april och maj. När långan leker slutar den äta och kan då ej fångas på krok, innebärande att den långa som fångas under denna period har lekt klart.

Långan är fiskad ur hållbara bestånd i Nordatlanten på icke rödlistat farvatten. Norska Havforskningsinstituttets siffror visar på att bestånden av långa i dessa farvatten är stabil och har varit så under flera decennier.

Även när det gäller hummer finns det restriktioner.

- Alla kedjor verkar vara överens om att inte sälja varken ål eller scampi. Ändå finns ålen med på många julbord och scampin frossas det på vid nyår. Jag förstår inte hur det går ihop, säger Michael Riedel, produktchef fisk på City Gross.

För mer information:
Annica Hansson-Borg, Miljö- och kvalitetschef BergendahlsGruppen, 0703-22 91 90
Michael Riedel, produktchef fisk BergendahlsGruppen, 070-395 46 27
Källa: City Gross

Senaste nyheter