Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Fjärrvärme lyfts i regeringens priolista för EU-arbetet

http://www.klimatsmart.se/images/news/svensk-fjarrvarme-eu250x122.jpg

I veckan presenterade regeringen sitt dokument med övergripande prioriteringar för EU-arbetet 2015. Energi- och klimatpolitiken är en av fem huvudprioriteringar och regeringen framhåller att för att nå kommissionens mål om att EU ska bli världsledande på förnybar energi, bör också värmesektorn och transportsektorn inkluderas. - Det är bra att regeringen lyfter uppvärmningens betydelse för EU:s klimatarbete. Med tanke på att över 40 procent av gasen som importeras och att nästan hälften av all den använda energin i EU går till värme och kyla, ger det självklart resultat om man arbetar för en omställning av värmesektorn. Och att man nämner just fjärrvärme som en av lösningarna är förstås extra glädjande. Det säger Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme, som under det senaste året har sett flera exempel på att man inom EU fått upp ögonen för just värmens betydelse; dels för att göra EU mindre beroende av importerat bränsle, dels för att nå klimatmålen. Det senaste och tydligaste beviset för att man tar de här frågorna på allvar är arbetet med en värme- och kylastrategi som har påbörjats och där Sverige representeras av energiminister Ibrahim Baylan. Att svenska regeringen då dessutom lyfter värme i allmänhet och fjärrvärme mer specifikt i sitt prioriteringsdokument är givetvis ytterligare ett bevis för att värmefrågorna fått fäste på allvar. Under 2015 har regeringen valt fem punkter att prioritera inom EU-arbetet, varav en framåtsyftande ambitiös miljö- energi- och klimatpolitik är en. När det gäller klimatpolitiken ska regeringen bland annat verka för ett framgångsrikt klimattoppmöte i Paris med målet att en ny rättsligt bindande, rättvis och global överenskommelse från och med 2020 ska antas där. En överenskommelse som gäller för alla parter och innehåller tillräckliga utsläppsreduktioner för att hålla den globala uppvärmningen så långt under två grader som möjligt. För att EU:s Energiunion ska nå sitt mål om att EU ska bli världsledande på förnybar energi anser regeringen att värmesektorn och transportsektorn måste inkluderas. Regeringen kommer bland annat att verka för att alla åtgärder under Energiunionen ska vara förenliga med EU:s långsiktiga klimatmål. Det innebär exempelvis att EU prioriterar en modernisering och omställning av värmesektorn och att en värmestrategi för EU tas fram. Regeringen anser att det också krävs goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av konkurrenskraftig och kostnadseffektiv bioenergi som en viktig komponent i omställningen av energisystemet. Den vill även se innovativa investeringar i bland annat fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Fjärrvärme lyfts i regeringens priolista för EU-arbetet

2015-04-04
I veckan presenterade regeringen sitt dokument med övergripande prioriteringar för EU-arbetet 2015. Energi- och klimatpolitiken är en av fem huvudprioriteringar och regeringen framhåller att för att nå kommissionens mål om att EU ska bli världsledande på förnybar energi, bör också värmesektorn och transportsektorn inkluderas.

- Det är bra att regeringen lyfter uppvärmningens betydelse för EU:s klimatarbete. Med tanke på att över 40 procent av gasen som importeras och att nästan hälften av all den använda energin i EU går till värme och kyla, ger det självklart resultat om man arbetar för en omställning av värmesektorn. Och att man nämner just fjärrvärme som en av lösningarna är förstås extra glädjande.

Det säger Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme, som under det senaste året har sett flera exempel på att man inom EU fått upp ögonen för just värmens betydelse; dels för att göra EU mindre beroende av importerat bränsle, dels för att nå klimatmålen. Det senaste och tydligaste beviset för att man tar de här frågorna på allvar är arbetet med en värme- och kylastrategi som har påbörjats och där Sverige representeras av energiminister Ibrahim Baylan.

Att svenska regeringen då dessutom lyfter värme i allmänhet och fjärrvärme mer specifikt i sitt prioriteringsdokument är givetvis ytterligare ett bevis för att värmefrågorna fått fäste på allvar.

Under 2015 har regeringen valt fem punkter att prioritera inom EU-arbetet, varav en framåtsyftande ambitiös miljö- energi- och klimatpolitik är en. När det gäller klimatpolitiken ska regeringen bland annat verka för ett framgångsrikt klimattoppmöte i Paris med målet att en ny rättsligt bindande, rättvis och global överenskommelse från och med 2020 ska antas där.

En överenskommelse som gäller för alla parter och innehåller tillräckliga utsläppsreduktioner för att hålla den globala uppvärmningen så långt under två grader som möjligt.

För att EU:s Energiunion ska nå sitt mål om att EU ska bli världsledande på förnybar energi anser regeringen att värmesektorn och transportsektorn måste inkluderas.

Regeringen kommer bland annat att verka för att alla åtgärder under Energiunionen ska vara förenliga med EU:s långsiktiga klimatmål. Det innebär exempelvis att EU prioriterar en modernisering och omställning av värmesektorn och att en värmestrategi för EU tas fram.

Regeringen anser att det också krävs goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av konkurrenskraftig och kostnadseffektiv bioenergi som en viktig komponent i omställningen av energisystemet. Den vill även se innovativa investeringar i bland annat fjärrvärme.

Senaste nyheter