Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bra Miljövals krav på godstransporter

http://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen187x32afbc.gif

Teknikutveckling och ökad kunskap om transporternas miljöpåverkan motiverar till nya krav i märkningen Bra Miljöval. Samtidigt som kriterierna revideras, passar Naturskyddsföreningen på att förenkla rutiner och handlingar för att underlätta för dem som ansöker om licens. Kontrollen skärps också genom att årlig revision införs. De nya kriterierna omfattar, liksom tidigare, krav på utsläpp av kväveoxider, svaveloxider och kolväten. Användningen av icke förnybar energi begränsas också av kriterierna. När utsläpp och energianvändning beräknas skall de relateras till det transportarbete som utförs. Beräkningarna skall också inkludera värden från förädling, produktion och distribution av drivmedel eller el. Nivåerna som kriterierna accepterar har justerats nedåt. Nytt för kriterierna är krav på redovisning av utsläpp av partiklar, samt införandet av s.k. underhållsplan. Det senare innebär att licenstagaren ska redovisa användning av kemiska produkter, samt hur hälso- och miljöskadliga produkter ska ersättas med bättre alternativ. Naturskyddsföreningens mål med kriterierna för godstransporter: * Öka användningen av förnybar energi i transportsystemet * Öka användningen av energisnåla transportupplägg * Effektivisera resursutnyttjandet * Minska utsläpp och energianvändning från enskilda fordon//lastbärare * Öka materialåtervinningsgraden för fordon//lastbärare * Minska mängden farligt avfall Kriterierna för godstransporter ställer krav på: * Energianvändning (kWh per tonkilometer eller fordonskilometer) * Utsläpp av kväveoxider, svavel och flyktiga organiska kolväten För att få ett bra mått på transporteffektiviteten ställs krav på utsläpp och energiförbrukning per tonkm. Med andra ord, mycket gods på ett fordon ökar chansen att klara kriterierna! Energi- och utsläppsgränserna gäller inte enbart själva fordonet utan också tillverkning och distribution av det energislag som fordonet drivs med. Kriterierna gynnar användning av transportsystem med hög nyttjandegrad och fordon/fartyg med väl renade motorer samt att använd energi är förnybar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bra Miljövals krav på godstransporter

2010-04-21
Teknikutveckling och ökad kunskap om transporternas miljöpåverkan motiverar till nya krav i märkningen Bra Miljöval. Samtidigt som kriterierna revideras, passar Naturskyddsföreningen på att förenkla rutiner och handlingar för att underlätta för dem som ansöker om licens. Kontrollen skärps också genom att årlig revision införs.

De nya kriterierna omfattar, liksom tidigare, krav på utsläpp av kväveoxider, svaveloxider och kolväten. Användningen av icke förnybar energi begränsas också av kriterierna. När utsläpp och energianvändning beräknas skall de relateras till det transportarbete som utförs. Beräkningarna skall också inkludera värden från förädling, produktion och distribution av drivmedel eller el. Nivåerna som kriterierna accepterar har justerats nedåt.

Nytt för kriterierna är krav på redovisning av utsläpp av partiklar, samt införandet av s.k. underhållsplan. Det senare innebär att licenstagaren ska redovisa användning av kemiska produkter, samt hur hälso- och miljöskadliga produkter ska ersättas med bättre alternativ.

Naturskyddsföreningens mål med kriterierna för godstransporter:

* Öka användningen av förnybar energi i transportsystemet
* Öka användningen av energisnåla transportupplägg
* Effektivisera resursutnyttjandet
* Minska utsläpp och energianvändning från enskilda fordon//lastbärare
* Öka materialåtervinningsgraden för fordon//lastbärare
* Minska mängden farligt avfall

Kriterierna för godstransporter ställer krav på:
* Energianvändning (kWh per tonkilometer eller fordonskilometer)
* Utsläpp av kväveoxider, svavel och flyktiga organiska kolväten

För att få ett bra mått på transporteffektiviteten ställs krav på utsläpp och energiförbrukning per tonkm. Med andra ord, mycket gods på ett fordon ökar chansen att klara kriterierna! Energi- och utsläppsgränserna gäller inte enbart själva fordonet utan också tillverkning och distribution av det energislag som fordonet drivs med.

Kriterierna gynnar användning av transportsystem med hög nyttjandegrad och fordon/fartyg med väl renade motorer samt att använd energi är förnybar.

Senaste nyheter