Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges största klädbytardag 18 april

http://www.klimatsmart.se/images/news/kladbytardag250x167.jpg

I år blir ”Sveriges största Klädbytardag” större än någonsin. På mer än 110 platser runt om i landet samlas människor för att med Naturskyddsföreningens hjälp förnya garderoben utan att belasta miljön. Det växande intresset har i år också spridit sig till Danmark, Norge och Finland. Lördagen den 18 april arrangeras ”Sveriges största Klädbytardag” i hela landet. Förra året bytte cirka 32 000 plagg ägare under Klädbytardagen. I år slår antalet arrangemang nytt rekord. – Vi vill visa att enkla handlingar av var och en också kan göra stor miljönytta. I genomsnitt köper vi i Sverige 15-20 kilo kläder och textil per år. Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomull och tillverkningen av kläder, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen som också kan konstatera att ”Klädbytardagen” inspirerar och engagerar fler och fler varje år. Många deltagare är ungdomar. – För att odla bomull och tillverka tyg till ett par vanliga jeans går det till åt cirka 10 000 liter vatten. Att ge jeans och andra plagg nya ägare är ett bra sätt att förlänga livet på kläderna, samtidigt som man vårstädar garderoben och gör nytta för miljön, säger Jessica Andreason, projektledare på Naturskyddsföreningen. Alla som besöker en aktivitet på Klädbytardagen och har med sig hela och rena kläder, får en biljett per plagg som sedan kan bytas mot ett annat plagg som förnyar garderoben. Antalet klädesplagg är på de flesta orter begränsat till fem av utrymmesskäl och det stora intresset. Fakta: Miljövänliga Dagen firas en lördag i april varje år. För sjätte året är temat ”Sveriges största Klädbytardag.” Tanken är att uppmana till vårstädning bland miljöovanor. Naturskyddsföreningen vill visa hur en enkel handling av enskilda personer tillsammans kan göra stor miljönytta om många gör samma sak. Klädbyte ren miljövinst: Klädbytardagen anordnas av Naturskyddsföreningens lokala grupper och andra arrangörer runt om i hela landet. 2014 deltog 11 400 personer i ”Sveriges största Klädbytardag” och bytte cirka 32 000 plagg med varandra. Genom att öka livslängden med 9 månader från 2,2 år som är genomsnitt för ett plagg, minskar man produktens klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Klädbytet är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge. Laga, ändra och skänka till insamling är andra miljösmarta tips.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges största klädbytardag 18 april

2015-04-15
I år blir ”Sveriges största Klädbytardag” större än någonsin. På mer än 110 platser runt om i landet samlas människor för att med Naturskyddsföreningens hjälp förnya garderoben utan att belasta miljön. Det växande intresset har i år också spridit sig till Danmark, Norge och Finland.

Lördagen den 18 april arrangeras ”Sveriges största Klädbytardag” i hela landet. Förra året bytte cirka 32 000 plagg ägare under Klädbytardagen. I år slår antalet arrangemang nytt rekord.

– Vi vill visa att enkla handlingar av var och en också kan göra stor miljönytta. I genomsnitt köper vi i Sverige 15-20 kilo kläder och textil per år. Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi både vid odlingen av bomull och tillverkningen av kläder, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen som också kan konstatera att ”Klädbytardagen” inspirerar och engagerar fler och fler varje år. Många deltagare är ungdomar.

– För att odla bomull och tillverka tyg till ett par vanliga jeans går det till åt cirka 10 000 liter vatten. Att ge jeans och andra plagg nya ägare är ett bra sätt att förlänga livet på kläderna, samtidigt som man vårstädar garderoben och gör nytta för miljön, säger Jessica Andreason, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Alla som besöker en aktivitet på Klädbytardagen och har med sig hela och rena kläder, får en biljett per plagg som sedan kan bytas mot ett annat plagg som förnyar garderoben. Antalet klädesplagg är på de flesta orter begränsat till fem av utrymmesskäl och det stora intresset.

Fakta:

Miljövänliga Dagen firas en lördag i april varje år. För sjätte året är temat ”Sveriges största Klädbytardag.” Tanken är att uppmana till vårstädning bland miljöovanor. Naturskyddsföreningen vill visa hur en enkel handling av enskilda personer tillsammans kan göra stor miljönytta om många gör samma sak.

Klädbyte ren miljövinst:

Klädbytardagen anordnas av Naturskyddsföreningens lokala grupper och andra arrangörer runt om i hela landet. 2014 deltog 11 400 personer i ”Sveriges största Klädbytardag” och bytte cirka 32 000 plagg med varandra.

Genom att öka livslängden med 9 månader från 2,2 år som är genomsnitt för ett plagg, minskar man produktens klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Klädbytet är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge. Laga, ändra och skänka till insamling är andra miljösmarta tips.

Senaste nyheter