Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöfond gynnar liv i rinnande vatten

http://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110ck.gif

Visste du att elbolagens produktion av el märkt med Bra Miljöval också innebär att pengar avsätts i en speciell miljöfond? Att pengar avsätts i fonden och används till miljöprojekt ingår i Naturskyddsföreningens regler för Bra Miljöval-el. Under 2010 användes tio miljoner ur fonden till åtgärder för att minska skador i naturen vid kraftstationer. Företag som levererar elenergi baserad på vattenkraft ska avsätta pengar i en egen miljöfond eller i en miljöfond som Naturskyddsföreningen disponerar. Varje år avsätter elbolag ett antal miljoner till Naturskyddsföreningens miljöfond som skall slussas vidare i olika miljöförbättrande projekt. Företag och organisationer kan ansöka om stöd ur fonden för projekt som minskar vattenkraftens skadeverkningar eller projekt som gynnar den biologiska mångfalden i strömmande vatten. Ansökan om stöd till olika projekt kan ske när som helst under året och Naturskyddsföreningens ambition är att dela ut projektstöd så snabbt som möjligt, under förutsättning att det finns pengar i fonden.Det är viktigt att projekten bidrar till konkret miljönytta och leder till ökad biologisk mångfald. Rena informationsprojekt eller stöd till löpande verksamhet har svårt att få projektstöd. Exempel på de vanligaste projekten är att man undanröjer vandringshinder i vattendragen. Det kan till exempel vara att man bygger omlöp så att fiskar kan vandra fritt förbi kraftverksdammar och andra hinder. Det kan också vara andra åtgärder som syftar till att bevara eller underlätta för hotade (rödlistade) arter där vattenkraften utgör en del av miljöproblemet. Inventeringar, tillämpad forskning eller andra liknande projekt kan få stöd efter en särskild prövning av Naturskyddsföreningen. Miljöfonden stöttat projekt som inte skulle bli av utan extern finansiering eller där projektägaren inte kan finansiera hela kostnaden själv. Det som krävs för att ansöka till miljöfonden är en tydlig avsändare, ett klart syfte med en beskrivning av miljönyttan, en projektplan (projektstart och avslut) samt en specifikation av ansökt belopp, totala kostnader, vad som finansieras av andra och vilken del av projektet som ska finansieras av miljöfonden. För ytterligare information, kontakta: Jesper Peterson, 070-240 17 22, jesper.peterson@naturskyddsforeningen.se Annah Carlzzon, 0707-30 10 25, annah.carlzzon@naturskyddsforeningen.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöfond gynnar liv i rinnande vatten

2011-09-15
Visste du att elbolagens produktion av el märkt med Bra Miljöval också innebär att pengar avsätts i en speciell miljöfond? Att pengar avsätts i fonden och används till miljöprojekt ingår i Naturskyddsföreningens regler för Bra Miljöval-el. Under 2010 användes tio miljoner ur fonden till åtgärder för att minska skador i naturen vid kraftstationer.

Företag som levererar elenergi baserad på vattenkraft ska avsätta pengar i en egen miljöfond eller i en miljöfond som Naturskyddsföreningen disponerar. Varje år avsätter elbolag ett antal miljoner till Naturskyddsföreningens miljöfond som skall slussas vidare i olika miljöförbättrande projekt.

Företag och organisationer kan ansöka om stöd ur fonden för projekt som minskar vattenkraftens skadeverkningar eller projekt som gynnar den biologiska mångfalden i strömmande vatten.

Ansökan om stöd till olika projekt kan ske när som helst under året och Naturskyddsföreningens ambition är att dela ut projektstöd så snabbt som möjligt, under förutsättning att det finns pengar i fonden.Det är viktigt att projekten bidrar till konkret miljönytta och leder till ökad biologisk mångfald. Rena informationsprojekt eller stöd till löpande verksamhet har svårt att få projektstöd.

Exempel på de vanligaste projekten är att man undanröjer vandringshinder i vattendragen. Det kan till exempel vara att man bygger omlöp så att fiskar kan vandra fritt förbi kraftverksdammar och andra hinder. Det kan också vara andra åtgärder som syftar till att bevara eller underlätta för hotade (rödlistade) arter där vattenkraften utgör en del av miljöproblemet.

Inventeringar, tillämpad forskning eller andra liknande projekt kan få stöd efter en särskild prövning av Naturskyddsföreningen.

Miljöfonden stöttat projekt som inte skulle bli av utan extern finansiering eller där projektägaren inte kan finansiera hela kostnaden själv. Det som krävs för att ansöka till miljöfonden är en tydlig avsändare, ett klart syfte med en beskrivning av miljönyttan, en projektplan (projektstart och avslut) samt en specifikation av ansökt belopp, totala kostnader, vad som finansieras av andra och vilken del av projektet som ska finansieras av miljöfonden.

För ytterligare information, kontakta:
Jesper Peterson, 070-240 17 22, jesper.peterson@naturskyddsforeningen.se
Annah Carlzzon, 0707-30 10 25, annah.carlzzon@naturskyddsforeningen.se.

Senaste nyheter