
Redaktör:
Jens Ljunggren
Årets Weledastipendiat vill satsa på kvinnor i Botkyrka
2013-01-10

För andra året delas ”Weledastipendiet – för hållbar utveckling” ut. Stipendiet ges till ett projekt som bidrar till social utveckling inom en mängd områden. Årets stipendiat, Food for Thought, vill genom att ta tillvara den matlagningskompetens som finns hos utrikesfödda kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden och genom olika företagserbjudanden, skapa arbetstillfällen i Botkyrka.
Bakom idén står Josefin Uhnbom, en matintresserad entreprenör och statsvetare med stort engagemang i frågor som rör utanförskap och arbetsmarknadsfrågor. Nu vill hon använda sitt engagemang och intresse för mat för att skapa arbetstillfällen. Med Botkyrka som utgångspunkt vill hon engagera kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden genom att använda kvinnornas egna recept och paketera dem i olika erbjudanden såsom catering, café och matlagningskurser.
– Jag arbetade tidigare inom så kallad jobbcoachning, men upplevde att det var frustrerande att bistå målgruppen i arbetet med att söka arbete på en mycket tuff arbetsmarknad där språk, utbildning och erfarenhet många gånger är krav som en nyanländ eller långtidsarbetslös person inte alltid kan uppfylla. Jag kom fram till att jag vill skapa arbeten, istället för att söka arbete. Dessutom såg jag att Mat-Sverige saknar mat av det slag som Food for Thought kommer att kunna erbjuda. Innovativa och genuina matupplevelser, baserade på tradition och hantverk som inte alltid får synas, säger Josefin Uhnbom om bakgrunden till Food for Thought.
”Weledastipendiet – för hållbar utveckling ” som delas ut för andra året i rad, ges till ett projekt som på ett intressant, nyskapande eller kraftfullt sätt syftar till att förbättra vardagen eller framtiden för människor med svårigheter av olika slag.
– Att få denna form av erkännande från en internationell, etablerad organisation som genom sin egen verksamhet förstår alla aspekter av hållbarhet är en milstolpe för Food for Thought. Stipendiet gör en central skillnad för vår kommande förmåga att nå ut med vårt budskap – och därmed ett stort steg närmre att nå målet att skapa arbetstillfällen hos människor vars kompetens behöver synliggöras, berättar Josefin.
Även detta år har intresset för Weledastipendiet varit stort. Totalt har 79 ansökningar inkommit under perioden och juryn, bestående av representanter från Weleda, samhällsentreprenören Carlos Rojas, 2011 års stipendiat Patrik Appelquist och Cathrine Westerling som arbetar med hållbarhetsfrågor på Åhléns, hade en stor utmaning framför sig vid valet av stipendiat.
– Det är mycket glädjande att se att så många delar Weledas engagemang i hållbarhetsfrågor. I år har vi fått in många fantastiska bidrag. Food for Thought möter kvinnor där de befinner sig i vardagen och ger dem både arbete och en möjlighet att känna sig stolta över den kunskap som de besitter, säger Emma Bergqvist, Nordisk Marknadschef, Weleda.
Läs om Food for Thought och Josefin Uhnbom på: stipendium.weleda.se/ansokningar/food-thought
Bakom idén står Josefin Uhnbom, en matintresserad entreprenör och statsvetare med stort engagemang i frågor som rör utanförskap och arbetsmarknadsfrågor. Nu vill hon använda sitt engagemang och intresse för mat för att skapa arbetstillfällen. Med Botkyrka som utgångspunkt vill hon engagera kvinnor långt ifrån arbetsmarknaden genom att använda kvinnornas egna recept och paketera dem i olika erbjudanden såsom catering, café och matlagningskurser.
– Jag arbetade tidigare inom så kallad jobbcoachning, men upplevde att det var frustrerande att bistå målgruppen i arbetet med att söka arbete på en mycket tuff arbetsmarknad där språk, utbildning och erfarenhet många gånger är krav som en nyanländ eller långtidsarbetslös person inte alltid kan uppfylla. Jag kom fram till att jag vill skapa arbeten, istället för att söka arbete. Dessutom såg jag att Mat-Sverige saknar mat av det slag som Food for Thought kommer att kunna erbjuda. Innovativa och genuina matupplevelser, baserade på tradition och hantverk som inte alltid får synas, säger Josefin Uhnbom om bakgrunden till Food for Thought.
”Weledastipendiet – för hållbar utveckling ” som delas ut för andra året i rad, ges till ett projekt som på ett intressant, nyskapande eller kraftfullt sätt syftar till att förbättra vardagen eller framtiden för människor med svårigheter av olika slag.
– Att få denna form av erkännande från en internationell, etablerad organisation som genom sin egen verksamhet förstår alla aspekter av hållbarhet är en milstolpe för Food for Thought. Stipendiet gör en central skillnad för vår kommande förmåga att nå ut med vårt budskap – och därmed ett stort steg närmre att nå målet att skapa arbetstillfällen hos människor vars kompetens behöver synliggöras, berättar Josefin.
Även detta år har intresset för Weledastipendiet varit stort. Totalt har 79 ansökningar inkommit under perioden och juryn, bestående av representanter från Weleda, samhällsentreprenören Carlos Rojas, 2011 års stipendiat Patrik Appelquist och Cathrine Westerling som arbetar med hållbarhetsfrågor på Åhléns, hade en stor utmaning framför sig vid valet av stipendiat.
– Det är mycket glädjande att se att så många delar Weledas engagemang i hållbarhetsfrågor. I år har vi fått in många fantastiska bidrag. Food for Thought möter kvinnor där de befinner sig i vardagen och ger dem både arbete och en möjlighet att känna sig stolta över den kunskap som de besitter, säger Emma Bergqvist, Nordisk Marknadschef, Weleda.
Läs om Food for Thought och Josefin Uhnbom på: stipendium.weleda.se/ansokningar/food-thought
Källa: Weledas blogg
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…