Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Karttjänst för vindkraft på Vindlov.se

http://www.klimatsmart.se/images/news/vindlov.se152x85d.jpg

Webbportalen Vindlov.se fortsätter att utvecklas. Den nya avgiftsfria karttjänsten som nu lanseras visar områden och infrastruktur som är relevanta för utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Karttjänsten kan bland annat visa olika riksintressen, natur- och kulturmiljöområden, den nationella vindkarteringen, skyddszoner kring väderradar och mycket mer. Kartstödet på Vindlov har tagits fram för att hjälpa projektörer samt handläggare på myndigheter, länsstyrelser och kommuner att snabbt kunna plocka fram en kartbild som går enkelt att dela med sig av och sprida. Tjänsten är även tillgänglig för allmänheten och kan både användas av dem som är intresserade av att bygga egna vindkraftverk eller närboende som berörs av ett vindkraftprojekt. – Kartstödet kan hjälpa alla som snabbt behöver kommunicera om vindkraftens tillståndsfrågor med hjälp av en karta, säger Jörg Neubauer vid Energimyndigheten. Vindlovs kartstöd baseras på den så kallade Vindtjänsten som är en efterföljare till Boverkets och Länsstyrelsernas VindGIS. Vindtjänsten är ett webbaserat geografiskt informationssystem (GIS) som har utvecklats av Energimyndigheten och Boverket. I nästa steg planeras att karttjänsten även ska kunna visa var befintliga vindkraftverk finns och var det planeras att byggas nya vindkraftverk. Vindlov har även fått en ny kontaktväg som gör det lättare att komma i kontakt med de ansvariga myndigheterna bakom webbplatsen. Genom funktionen Kontakta informationsansvarig kan användaren på ett enkelt sätt vända sig direkt till den myndighet som ansvarar för sakinformationen på en webbsida och skriva ett meddelande. Förutom själva meddelandet kan den ansvariga handläggaren på berörd myndighet se vilken sida på vindlov.se kontakten har tagits ifrån, ta emot filer och även titta på samma kartbild som avsändaren. För mer information, kontakta: Jörg Neubauer, Energimyndigheten, 016-544 21 48. Via Vindlov kan du komma i kontakt med följande myndigheter för tillståndsfrågor kring vindkraft: Boverket, Elsäkerhetsverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Försvarsmakten, Lantmäteriet, Naturvårdsverket, Post- och telestyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Sametinget, Sjöfartsverket, Skogsstyrelsen, SMHI, Sveriges geologiska undersökning, Svenska Kraftnät, Trafikverket, Transportstyrelsen samt organisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Karttjänst för vindkraft på Vindlov.se

2010-09-15
Webbportalen Vindlov.se fortsätter att utvecklas. Den nya avgiftsfria karttjänsten som nu lanseras visar områden och infrastruktur som är relevanta för utbyggnaden av vindkraft i Sverige. Karttjänsten kan bland annat visa olika riksintressen, natur- och kulturmiljöområden, den nationella vindkarteringen, skyddszoner kring väderradar och mycket mer.

Kartstödet på Vindlov har tagits fram för att hjälpa projektörer samt handläggare på myndigheter, länsstyrelser och kommuner att snabbt kunna plocka fram en kartbild som går enkelt att dela med sig av och sprida. Tjänsten är även tillgänglig för allmänheten och kan både användas av dem som är intresserade av att bygga egna vindkraftverk eller närboende som berörs av ett vindkraftprojekt.

– Kartstödet kan hjälpa alla som snabbt behöver kommunicera om vindkraftens tillståndsfrågor med hjälp av en karta, säger Jörg Neubauer vid Energimyndigheten.

Vindlovs kartstöd baseras på den så kallade Vindtjänsten som är en efterföljare till Boverkets och Länsstyrelsernas VindGIS. Vindtjänsten är ett webbaserat geografiskt informationssystem (GIS) som har utvecklats av Energimyndigheten och Boverket. I nästa steg planeras att karttjänsten även ska kunna visa var befintliga vindkraftverk finns och var det planeras att byggas nya vindkraftverk.

Vindlov har även fått en ny kontaktväg som gör det lättare att komma i kontakt med de ansvariga myndigheterna bakom webbplatsen. Genom funktionen Kontakta informationsansvarig kan användaren på ett enkelt sätt vända sig direkt till den myndighet som ansvarar för sakinformationen på en webbsida och skriva ett meddelande.

Förutom själva meddelandet kan den ansvariga handläggaren på berörd myndighet se vilken sida på vindlov.se kontakten har tagits ifrån, ta emot filer och även titta på samma kartbild som avsändaren.

För mer information, kontakta: Jörg Neubauer, Energimyndigheten, 016-544 21 48.

Via Vindlov kan du komma i kontakt med följande myndigheter för tillståndsfrågor kring vindkraft:
Boverket, Elsäkerhetsverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Försvarsmakten, Lantmäteriet, Naturvårdsverket, Post- och telestyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Sametinget, Sjöfartsverket, Skogsstyrelsen, SMHI, Sveriges geologiska undersökning, Svenska Kraftnät, Trafikverket, Transportstyrelsen samt organisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Till kartstödet på Vindlov.se: www.vindlov.se/sv/Kartstod/
Källa: Vindlov.se

Senaste nyheter