Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

62 miljoner till upphandling av elbilar

http://www.klimatsmart.se/images/news/energimyndigheten217x60ao.jpg

Energimyndigheten har fattat beslut om att bevilja stöd med 62 miljoner kronor till Stockholms stad, som i samarbete med Vattenfall AB ska genomföra Sveriges största teknikupphandling av elbilar. Teknikupphandlingen av elbilar syftar till att få igång den svenska marknaden för elbilar och på så sätt bidra till omställningen av det svenska energisystemet. De 62 miljoner som beviljats i stöd ska användas för att sänka merkostnaderna med 25 procent vid inköpen av totalt 1050 elbilar. – Med den här satsningen hoppas vi kunna skynda på utvecklingen bort från oljeberoende och växthusgasutsläpp i vägtrafiken i städerna, säger Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten. Redan i år kommer en så kallad förflotta på 50 bilar att börja upphandlas utifrån kravspecifikationer som formulerats i samarbetet med Vattenfall och Stockholms stad. Stödet från Energimyndigheten beräknas att räcka till stöd för inköp av de första 1000 bilarna. Den totala ambitionsnivån för huvudupphandlingen i upphandlingsprojektet är på sammanlagt 6000 elfordon. - Det är roligt att svenska och internationella fordonsleverantörer förväntas kunna leverera fordon i den här skalan, säger Tomas Kåberger. Mer om teknikupphandlingen av elbilar: Teknikupphandlingen avser att cirka 1050 eldrivna fordon kommer att finnas i drift i Sverige vid 2012 års utgång. Fordonen kommer att kunna utvärderas både tekniskt och via förarattityder, behov av laddinfrastruktur med mera. Detta kommer att ge värdefull information om förutsättningar och hinder för en framtida elektrifiering av Sveriges fordonsflotta. Utvärdering av fordonen kommer att ske i samarbete med TSS, Elforsk och Energimyndigheten. För svensk industri finns många möjligheter för tillväxt inom elfordonsområdet. Svenska företags internationella konkurrens är starkast inom värdesystem utanför fordonsindustrin, särskilt inom kraftdistribution, kontrollsystem, automation och kommunikationsteknik. Dessa industrier kan dra fördel bland annat genom den förbättrade kompetensuppbyggnad som projektet kan medföra, om Sverige blir ett av de första länderna med elfordon i fordonsflottan. Teknikupphandling är inget generellt stöd för upphandling av energianvändande produkter, utan en tydligt formulerad process där kunderna tillsammans fastställer en kravspecifikation kring produkten som ska upphandlas. En teknikupphandling är ett styrinstrument för att börja en marknadsomställning och för att sprida ny effektiv teknik (nya produkter, system eller processer). Det räcker dock inte med att ta fram ny teknik. Utvecklingen måste följas av en rad olika åtgärder för spridning och användning av de nya produkterna, systemen eller processerna, och det krävs att den som driver teknikupphandlingen har god marknadskännedom och goda marknadskontakter. Tidigare har Energimyndigheten bland annat lämnat stöd till teknikupphandling för energieffektiva fönster och kylskåp. Läs mer om teknikupphandling Kontakt: Ola Westberg, 016-544 20 36, Kenneth Asp, 016-544 21 44.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

62 miljoner till upphandling av elbilar

2010-05-25
Energimyndigheten har fattat beslut om att bevilja stöd med 62 miljoner kronor till Stockholms stad, som i samarbete med Vattenfall AB ska genomföra Sveriges största teknikupphandling av elbilar.

Teknikupphandlingen av elbilar syftar till att få igång den svenska marknaden för elbilar och på så sätt bidra till omställningen av det svenska energisystemet. De 62 miljoner som beviljats i stöd ska användas för att sänka merkostnaderna med 25 procent vid inköpen av totalt 1050 elbilar.

– Med den här satsningen hoppas vi kunna skynda på utvecklingen bort från oljeberoende och växthusgasutsläpp i vägtrafiken i städerna, säger Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten.

Redan i år kommer en så kallad förflotta på 50 bilar att börja upphandlas utifrån kravspecifikationer som formulerats i samarbetet med Vattenfall och Stockholms stad. Stödet från Energimyndigheten beräknas att räcka till stöd för inköp av de första 1000 bilarna. Den totala ambitionsnivån för huvudupphandlingen i upphandlingsprojektet är på sammanlagt 6000 elfordon.

- Det är roligt att svenska och internationella fordonsleverantörer förväntas kunna leverera fordon i den här skalan, säger Tomas Kåberger.

Mer om teknikupphandlingen av elbilar:
Teknikupphandlingen avser att cirka 1050 eldrivna fordon kommer att finnas i drift i Sverige vid 2012 års utgång. Fordonen kommer att kunna utvärderas både tekniskt och via förarattityder, behov av laddinfrastruktur med mera. Detta kommer att ge värdefull information om förutsättningar och hinder för en framtida elektrifiering av Sveriges fordonsflotta. Utvärdering av fordonen kommer att ske i samarbete med TSS, Elforsk och Energimyndigheten.

För svensk industri finns många möjligheter för tillväxt inom elfordonsområdet. Svenska företags internationella konkurrens är starkast inom värdesystem utanför fordonsindustrin, särskilt inom kraftdistribution, kontrollsystem, automation och kommunikationsteknik. Dessa industrier kan dra fördel bland annat genom den förbättrade kompetensuppbyggnad som projektet kan medföra, om Sverige blir ett av de första länderna med elfordon i fordonsflottan.

Teknikupphandling är inget generellt stöd för upphandling av energianvändande produkter, utan en tydligt formulerad process där kunderna tillsammans fastställer en kravspecifikation kring produkten som ska upphandlas.

En teknikupphandling är ett styrinstrument för att börja en marknadsomställning och för att sprida ny effektiv teknik (nya produkter, system eller processer). Det räcker dock inte med att ta fram ny teknik. Utvecklingen måste följas av en rad olika åtgärder för spridning och användning av de nya produkterna, systemen eller processerna, och det krävs att den som driver teknikupphandlingen har god marknadskännedom och goda marknadskontakter.

Tidigare har Energimyndigheten bland annat lämnat stöd till teknikupphandling för energieffektiva fönster och kylskåp.

Läs mer om teknikupphandling

Kontakt: Ola Westberg, 016-544 20 36,
Kenneth Asp, 016-544 21 44.

Läs mer på webbplatsen www.elbilsupphandling.nu.

Senaste nyheter