Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

100 ton fler KRAV-märkta äpplen i år

http://www.klimatsmart.se/images/news/krav-applen250x131.jpg

Det finns visst KRAV-märkta äpplen från Sverige! En av de största leverantörerna ökar volymerna från 150 ton förra året till mellan 200 och 250 ton i år. I veckan har media rapporterat att det finns få svenska eko-äpplen att köpa. Samtidigt kommer Äppelriket, en av de största leverantörerna av KRAV-märkta äpplen, med goda nyheter: – Vi ökar till mellan 200 till 250 ton beroende på hur stor årets skörd blir. Och vi kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Vår prognos är att vi ska producera cirka 600 ton KRAV-märkta äpplen år 2020, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket. Äppelriket är ett företag som ägs av drygt 90 fruktodlare i Skåne, Småland, Blekinge och Östergötland. Förra året producerade Äppelrikets medlemmar 150 ton KRAV-märkta äpplen. – Du som konsument kan påverka mycket mer än vad du kanske tror. Fråga efter svenska, KRAV-märkta äpplen i butiken, då skickar du tydliga signaler till både handlare och bönder om att det är äpplen som är odlade i Sverige, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel du vill ha, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV. För att underlätta för konsumenterna har KRAV tagit fram en lista över de 20-tal bönder i Sverige som odlar KRAV-märkta äpplen. Den så kallade äppelodlarlistan finns på KRAVs webbplats och visar var gårdarna finns. KRAV har även gjort en film som ger ett smakprov på hur den KRAV-märkta äppelodlingen går till. I filmen möter du bonden Pawel Michno på den KRAV-märkta äppelodlingen i Hallstahammar. Filmen är gjord tillsammans med Naturskyddsföreningen och Ekologiska Lantbrukarna. Den finns på KRAVs webbplats där du också kan läsa, mer i detalj, om hur ogräsrensning, bin och andra metoder används istället för kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kontakt: Henrik Stridh, vd för Äppelriket, 0414-414141 Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 070-665 93 76

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

100 ton fler KRAV-märkta äpplen i år

2016-09-06
Det finns visst KRAV-märkta äpplen från Sverige! En av de största leverantörerna ökar volymerna från 150 ton förra året till mellan 200 och 250 ton i år.

I veckan har media rapporterat att det finns få svenska eko-äpplen att köpa. Samtidigt kommer Äppelriket, en av de största leverantörerna av KRAV-märkta äpplen, med goda nyheter:

– Vi ökar till mellan 200 till 250 ton beroende på hur stor årets skörd blir. Och vi kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Vår prognos är att vi ska producera cirka 600 ton KRAV-märkta äpplen år 2020, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.

Äppelriket är ett företag som ägs av drygt 90 fruktodlare i Skåne, Småland, Blekinge och Östergötland. Förra året producerade Äppelrikets medlemmar 150 ton KRAV-märkta äpplen.

– Du som konsument kan påverka mycket mer än vad du kanske tror. Fråga efter svenska, KRAV-märkta äpplen i butiken, då skickar du tydliga signaler till både handlare och bönder om att det är äpplen som är odlade i Sverige, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel du vill ha, säger Johan Cejie, försäljningschef på KRAV.

För att underlätta för konsumenterna har KRAV tagit fram en lista över de 20-tal bönder i Sverige som odlar KRAV-märkta äpplen. Den så kallade äppelodlarlistan finns på KRAVs webbplats och visar var gårdarna finns.

KRAV har även gjort en film som ger ett smakprov på hur den KRAV-märkta äppelodlingen går till. I filmen möter du bonden Pawel Michno på den KRAV-märkta äppelodlingen i Hallstahammar.

Filmen är gjord tillsammans med Naturskyddsföreningen och Ekologiska Lantbrukarna. Den finns på KRAVs webbplats där du också kan läsa, mer i detalj, om hur ogräsrensning, bin och andra metoder används istället för kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Kontakt:
Henrik Stridh, vd för Äppelriket, 0414-414141
Johan Cejie, försäljningschef KRAV, 070-665 93 76

Länkar:
- Äppelfilmen: www.youtube.com/watch
- Äppelodlarlistan: www.krav.se/sites/www.krav.se/files/krav-markta-appelodlare.pdf
- Läs mer om KRAV-märkta äpplen: www.krav.se/appelodlare
Källa: KRAV

Senaste nyheter